STORBRIT
EU-PARLAMENTET RATIFICERAR BRITTISKT UTTRÄDE (Direkt)

2020-01-29 18:44

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) Europaparlamentet röstade på onsdagen för Storbritanniens utträdesavtal.

Det betyder att landet lämnar EU vid midnatt natten mellan fredag och lördag.

Röstsiffrorna blev 621 ja mot 49 nej. Tretton ledamöter avstod.

"Det är med sorg i hjärtat jag röstar för brexitavtalet. Brexit kommer att vara dåligt för båda parter, men i slutändan är det Storbritannien som är den stora förloraren", sade europaparlamentarikern Karin Karlsbro (L) i ett uttalande.

Hon trodde att chansen är stor att Storbritannien går med i EU i framtiden.

Den portugisiska socialisten Pedro Silva Pereira sade att om brexit måste ske är det bättre att ha utträdesavtalet för att undvika kaos.

Ledaren för det brittiska brexitpartiet Nigel Farage och hans partikamrater vinkade adjö till EU med små brittiska flaggor när de tågade ut ur plenisalen.

"Jag hoppas att det brittiska utträdet är början till slutet på det europeiska projektet. Det är ett dåligt projekt", sade han dessförinnan.

Efter parlamentets ratificering återstår bara EU-ländernas formella godkännande. Det är så okontroversiellt att det sker med en skriftlig procedur - EU-ministrarna skriver under utan att mötas.

Omedelbart efter utträdet den 1 februari ändras dock i stort sett ingenting för företag och vanliga medborgare. Under övergångsperioden gäller status quo.

Storbritannien är fortfarande med i inre marknaden och i tullunionen. Alla EU:s lagar och regler fortsätter att gälla. Till exempel gäller EU:s alla internationella avtal för Storbritannien, inklusive frihandelsavtalen.

Däremot är det upp till alla handelspartners goda vilja om de vill betrakta Storbritannien som en del av EU under övergångsperioden.

Vad som ändras är att Storbritannien inte längre deltar i EU:s institutioner, som i beslutsprocesserna i ministerrådet och i Europaparlamentet.

Från om med utträdet får Storbritannien börja förhandla frihandelsavtal med andra länder. Men de får inte träda i kraft under övergångsperioden.

Utträdet från EU betyder att Storbritannien också lämnar omkring 600 internationella avtal, som landet nu måste ersätta.

Övergångsperioden löper fram till den 31 december. Den kan förlängas med ett eller två år, men premiärminister Boris Johnson har sagt att han inte tänker begära en förlängning.

Det betyder att EU och Storbritannien måste förhandla fram ett nytt avtal om den nya relationen på mycket kort tid. Risken finns åter för ett avtalslöst utträde från årsskiftet.

Enligt utträdesavtalet måste en förlängning av övergångsperioden beslutas före juli. Beslutet måste vara enhälligt bland de 27 EU-länderna och Storbritannien.

Bengt Ljung +32 22 30 74 56

https://twitter.com/Direktbryssel

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -