NEW YORK
ÖKAD VIRUSORO SÄNKTE BÖRSEN, APPLE NED, S&P 500 -1,6% (Direkt)

2020-01-27 22:15

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) USA-börserna sjönk under måndagen då investerare utvärderade den ekonomiska effekten av virusutbrottet i Kina.

Dow Jones storbolagsindex stängde ned 1,6 procent till 28.535. Det bredare S&P 500-indexet hade backat 1,6 procent till 3.244. Nasdaqs kompositindex var ned 1,9 procent till 9.139.

Enligt CNBC har antalet smittade uppgått till minst 2.900 och antalet döda ökat till minst 82 sedan utbrottet av coronaviruset i Kina förra veckan.

Under måndagskvällen uppmanade USA:s utrikesdepartement alla invånare som har en resa till Kina inplanerad att tänka över sitt beslut.

Tidigare under måndagen skrev Donald Trump på Twitter: "Vi har mycket nära kommunikation med Kina om viruset. Vi har erbjudit Kina och president Xi all nödvändig hjälp".

Bland sektorer som har påverkats negativt av virusoron fanns bland annat konsumentvarubolag med stor exponering mot Kina såsom Apple, Disney och Nike som samtliga var ned mellan 1,8 och 3,0 procent.

Även resebranschen drog nedåt då flygbolagen Delta, United och American Airlines var ned mellan 3,4 och 5,5 procent.

Bland övriga reserelaterade bolag var det även påtagliga nedgångar för Expedia, kryssningsbolaget Carnival och hotellkedjan Marriott.

Däremot var det uppåt för flera läkemedelsbolag där läkemedelsutvecklare som Nanoviricides, Inovio och Novavax steg kraftigt. Nanoviricies, som arbetar med behandlingar för virus som den asiatiska fågelinfluensan och hiv, steg 87 procent.

Abbvie, vars hivmediciner används i Kinas behandlingsplaner för det nu aktuella viruset, handlades 0,6 procent högre.

Boeing har stärkt balansräkningen med över 12 miljarder dollar genom ett lån från ett dussintal banker för att kunna hantera den pågående krisen med 737 Max-modellen. Aktien steg på beskedet men stängde ändå ned 2,0 procent för dagen.

Kosmetikabolaget Estee Lauder sjönk 4,1 procent efter att ha blivit nedgraderat till perform från outperform av Oppenheimer med hänvisning till spridningen av coronaviruset.

American Express dippade 3,3 procent sedan en analytiker på Stephens sänkt aktien till jämvikt från övervikt.

Räntan på den amerikanska tioåringen sjönk 8 punkter till 1,60 procent.

Graf: S&P500-index, måndag den 27 januari

Bildkälla: Infront

Henrik Berezin +46 8 5191 7910

Nyhetsbyrån Direkt


American Express - I dag

{point.key}

Apple - I dag

{point.key}

Boeing - I dag

{point.key}

Nike - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -