BÖRSEN
TILLTAGANDE VIRUSORO,FÅ STORBOLAG SKONADE, OMXS30 -2,3% (Direkt)

2020-01-27 17:42

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Oron för coronavirusets spridning angav tonen på världens börser på måndagen. På Stockholmsbörsen backade samtliga storbolag, i synnerhet pressades råvaru- och industribolag med stor kinaexponering.

Vid stängning var det svenska storbolagsindexet OMXS30 ned 2,3 procent till 1.772. Då hade aktier för 19,7 miljarder kronor bytt händer på Stockholmsbörsen. På de europeiska börserna var DAX och CAC40 vid samma tidpunkt ner omkring 2,7 procent.

Priset på olja föll brant på måndagen och drog med sig de svensklistade oljebolagen ner, där Enquest utmärkte sig med en nedgång på nära 7 procent. Även bland basmetallerna pekade pilarna nedåt och Boliden gick i samma riktning som kopparpriset och gruvbolaget var ner 4,1 procent för dagen.

Skogsbolagen påverkades också av virusoron och handlades överlag lägre. I tillägg tyngdes sektorn även av den strejk som berör större delen av den finländska pappers- och massaindustrin. Enligt SEB drabbas i synnerhet Stora Enso, UPM-Kymmene och Metsä Board. Stora Enso var ner 4,4 procent och på storbolagslistan tappade SCA 3 procent.

Långt ner i listan bland storbolagen på OMXS30 syntes en rad industribolag med stor exponering mot Kina. Lastbilstillverkaren Volvo var ner 4,3 procent och var med det måndagens sämsta storbolagsaktie. Electrolux och Sandvik var ner 3,6 respektive 3 procent.

Bland de relativa storbolagsvinnarna syntes mindre cykliska Essity och Swedish Match med nedgångar på 0,7 respektive 1,1. Ericsson stod också emot förhållandevisväl efter fredagens rapportras.

Flygbolag världen över fortsatte att pressas av oro för minskat resande och i Stockholm var SAS var ner 4,4 procent medan konkurrenterna Lufthansa och Norwegian var ner 6,3 respektive 4,1 procent.

Oncopeptides inledde dagen med att bygga vidare på förra veckans nedgångar i spåren av uppgifter på sociala medier om att en amerikansk hedgefond nyligen kommit ut med en mycket negativ analys om bolaget. En timme innan lunch hölls en telefonkonferens där bolaget uppgav att det dokument som har florerat på forum och i sociala medier felaktigt påvisar hur melflufens verkningsmekanism fungerar. Aktien vände uppåt och var vid stängning ner en dryg procent efter att som mest varit ner närmare 4 procent.

Finepart, som steg kraftigt under den senare delen av förra veckan i spåren av en maskinorder från Apple, fortsatte upp närmare 18 procent på måndagen. Sedan ordern meddelades är aktien nu upp 140 procent.

Ljudboksbolaget Storytel förlorade 4 procent sedan Dagens Industri rekommenderat sälj av aktien. Tidningen pekar på emissionsrisken, den tyngande utlandsexpansionen samt den långa vägen till vinst - i kombination med den senaste månadens branta kursuppgång.

First North-listade Hövding, som tillverkar krockkuddehjälmen med samma namn, var upp 4,4 procent. Kontraktstillverkaren Note meddelade att produktionen av den senaste versionen av Hövdings uppblåsbara cykelhjälm har ökats upp. Den kvartalsvisa leveranstakten i det fjärde kvartalet 2019 uppgick till 10 miljoner kronor, vilket innebär en tillväxt om cirka 150 procent.

Graf: Stockholmsbörsens OMXS30-index den 23 januari

image

Källa: InfrontBoliden - I dag

{point.key}

Electrolux B - I dag

{point.key}

EnQuest PLC - I dag

{point.key}

Ericsson B - I dag

{point.key}

Essity A - I dag

{point.key}

Finepart - I dag

{point.key}

Hövding Sverige - I dag

{point.key}

Deutsche Lufthansa AG - I dag

{point.key}

Metsä Board Oyj A - I dag

{point.key}

Norwegian Air Shuttle - I dag

{point.key}

NOTE - I dag

{point.key}

Oncopeptides - I dag

{point.key}

Sandvik - I dag

{point.key}

SAS - I dag

{point.key}

SCA A - I dag

{point.key}

Stora Enso A - I dag

{point.key}

Storytel B - I dag

{point.key}

Swedish Match - I dag

{point.key}

UPM-Kymmene Oyj - I dag

{point.key}

Volvo B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -