På Placera använder vi cookies på vår sajt för att få den att fungera korrekt, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

USA
VON DER LEYEN TILL WASHINGTON FÖR NÅ RAMAVTAL MED TRUMP (Direkt)

2020-01-24 17:54

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen kommer att resa till Washington "inom kort" för att försöka nå ett ramavtal inom handel med president Donald Trump.

"Båda sidor kom överens om att mötas igen snart i Washington", sade kommissionens talesman i handelsfrågor Daniel Rosario vid en pressbriefing på fredagen.

Han avsåg mötet mellan Ursula von der Leyen och Donald Trump i Davos i tisdags.

"Vi tror att vi kan utveckla en bred agenda som gynnar båda sidor, inom handel och andra områden", sade Daniel Rosario.

I Davos sade Ursula von der Leyen att hon väntar sig ett avtal mellan EU och USA "om några veckor" om handel, teknik och energi.

Nyhetsbyrån Direkt erfar att detta bör vara ett ramavtal liknande det Donald Trump och förre kommissionsordföranden Jean-Claue Juncker slöt den 25 juli 2018 för att ange riktningen inom flera handelsområden.

Överenskommelsen från den 25 juli 2018 gällde att starta förhandlingar för att sänka eller slopa industritullar, avhålla sig från nya strafftullar, ömsesidigt erkännande av produkttester, ökad amerikansk export av flytande naturgas (LNG) till EU, samt samarbete för att reformera Världshandelsorganisationen WTO.

Ursula von der Leyens omstart ska bygga vidare på det gamla arbetet, men ska också utforska andra handelsfrågor, sade Daniel Rosario.

"Vi arbetar just nu för att exakt definiera vad dessa frågor ska vara", sade talesmannen.

Framgångarna har varit blandade för agendan från 2018. Förhandlingarna om slopade industritullar har inte ens börjat, till stor del eftersom USA vill lägga till jordbruksprodukter.

Jordbruk uteslöts uttryckligen i överenskommelsen 2018. EU-källor uppgav på fredagen att jordbruk fortfarande är tabu för EU och inte kommer på fråga.

EU-länderna har inte gett kommissionen mandat att förhandla om jordbruk.

Dock ska EU:s handelskommissionär Phil Hogan och EU:s jordbrukskommissionär Janusz Wojciechowski träffa USA:s jordbruksminister Sonny Perdue på måndag i Bryssel.

Däremot har EU och USA löst mindre jordbruksfrågor under Donald Trumps tid. I mars 2019 beslut EU att ge USA en egen exportkvot av (hormonfritt) nötkött till EU som kompensation för EU:s förbud för hormonbehandlat nötkött.

EU anser att överenskommelsen från 2018 har bidragit till att USA inte satt sitt hot i verket om importtullar på europeiska bilar, något som skulle åsamka både ekonomin i Sverige och resten av EU stor skada.

Samtidigt ligger USA:s strafftullar på europeiskt stål och aluminium kvar, liksom EU:s svarstullar.

I Davos sade Donald Trump att han väntar sig ett handelsavtal med EU före presidentvalet i november.Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -