RÄNTOR/VALUTOR
FORTSATT RISKAVERSION, ECB SOM VÄNTAT (Direkt)

2020-01-23 16:24

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europeiska statspappersräntor fortsatte nedåt i torsdagens handel, som överlag präglades av fortsatt oro och osäkerhet över det kinesiska virusutbrottet. Dollarn pressades nedåt mot japanska yen, euron handlades samtidigt oregelbundet mot dollarn större delen av dagen för att sedan sjunka något inför en svag amerikansk börsöppning.

Det sars-liknande corona-viruset har nu orsakat åtminstone 17 dödsfall och för att bromsa vidare spridning har Kina nu stoppat resor till och från staden Wuhan, där utbrottet anses ha startat. Stoppet kommer dagen före den kinesiska nyårsredigheten som normalt är en enorm reseperiod. Senare stoppades även resor till och från närliggande Huanggang och Ezhou, och i Peking ställs nyårsfestligheter in för att försöka bromsa spridningen.

Börserna i Kina sjönk runt 3 procent på torsdagen inför det veckolånga handelsuppehållet, men nedgångarna var mer måttliga på andra håll i Asien.

På den ordinarie makroagendan riktades fokus främst mot ECB:s första räntebesked för året, och det blev som väntat att såväl styrräntor som tillgångsköp lämnades oförändrade.

Vid den efterföljande presskonferensen sade ECB-chefen Christine Lagarde att inkommande data har gått i linje med ECB:s prognoser, som pekar mot en fortsatt måttlig tillväxt. Svagheter i tillverkningsindustrin fortsätter tynga, men nedåtriskerna mot tillväxten är nu mindre uttalade än tidigare.

I frågestunden sade hon att handel är ett viktigt element vid ECB:s bedömning av nedåtriskerna, och att fas 1-handelsavtalet mellan USA och Kina hade dämpat osäkerheten "något". ECB-chefen välkomnade också den positiva tonen när EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och USA:s president Donald Trump träffades om handeln, och hon räknar med fortsatta samtal.

Beträffande inflationen sade Lagarde det syns vissa tecken på en uppgång i underliggande mått, men utsikterna för inflationen är fortsatt dämpade och penningpolitiken måste förbli mycket ackommoderande under en utdragen period.

ECB ska se över en hel rad frågor, som hur de ska leverera prisstabilitet, hur inflationen ska mätas och med vilka verktyg och hur de ska kommunicera, enligt Lagarde. Även de negativa bieffekterna av negativa räntor ska ses över.

ECB-rådet bekräftade också i samband med räntebeskedet att man kommer att starta en översyn av den penningpolitiska strategin. Christine Lagarde sade att hon inte vill föregå några resultat av översynen men hon hoppas den ska kunna bli klar till i november/december.

Tidigare på torsdagen meddelade Norges Bank att den lämnade styrräntan oförändrad på 1,5 procent efter onsdagens möte, vilket var helt i linje med prognoserna. Samtidigt upprepades det tidigare budskapet om att styrräntan "mest sannolikt" kommer att ligga kvar på dagens nivåer den närmaste tiden.

Kommittén bedömer att ny information sedan förra mötet i stort bekräftar bilden av den ekonomiska utvecklingen. Risken för en kraftig tillbakagång i den globala ekonomin har avtagit något, även om osäkerheten består. Den underliggande inflationen ligger nära målet.

I Sverige rapporterade SCB att den säsongsjusterade arbetslösheten i Sverige sjönk till 6,6 procent i december, från 7,3 procent i november. Det var en betydligt större nedgång än till de 7,0 procent som analytikerna i Infronts enkät hade räknat med, men utfallet innebär endast att arbetslösheten kom tillbaka till samma nivå som i oktober och september (och december 2018).

Varken marknadsaktörer, analytiker eller Riksbanken vågar riktigt lita på SCB:s arbetslöshetsstatistik ännu efter förra årets data-debacle, men baserat på vad som nu har redovisats konstaterade Nordea-ekonomen Susanne Spector att arbetslösheten nu åtminstone var något lägre under fjärde kvartalet än Riksbankens prognos, och att sysselsättningen ökade 0,6 procent i december jämfört med december 2018.

"Sammantaget är dagens arbetskraftsundersökning i linje med Riksbankens prognos. Om något är den något bättre än väntat men dessa avvikelser är inte tillräckliga för att påverka Riksbankens plan att avvakta med räntan under överskådlig framtid", skrev Susanne Spector i ett kundbrev.

Prosperas januari-mätning av inflationsförväntningarna bland penningmarknadsaktörer visade endast obetydliga förändringar, på andra decimalen, jämfört med motsvarande mätning i december. Räknat på en decimal var förväntningarna helt oförändrade på alla löptider när det gäller KPIF, beträffande KPI var förväntningarna oförändrade på ett och två års sikt medan de steg till 1,9 procent på fem års sikt från 1,8 procent tidigare, men räknat på andra decimal var skillnaden endast 0,01 procentenhet.

Svenska statsobligationsräntor sjönk främst i längre löptider på torsdagen, tioårsräntan ner 3 punkter, till 0,06 procent, medan motsvarande tyska ränta sjönk lika mycket, till -0,30 procent.

Euron tappade 2 öre mot kronan, till 10:54, medan dollarn försvagades 1 öre, till 9:53. TCW-index sjönk till 144,18 (144,39).

Amerikanska statspappersräntor noterade endast mindre nettorörelser i USA efter den svenska marknadens stängning på onsdagen för att därefter sjunka på torsdagen, ungefär i linje med tyska räntor. Vid svensk stängning noterades tioårsräntan till 1,73 procent, 3 punkter lägre än vid samma tid på onsdagen.

Per-Anders Degerman +46 8 5191 7936

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -