BÖRSEN
BONAVA BACKAR EFTER SÄNKT UTDELNING, OMXS30 -0,4% (Direkt)

2020-01-23 09:47

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen inledde torsdagens handel i negativt territorium i likhet med andra Europabörser. I Asien fick oron för spridning av coronaviruset börserna på fall.

Vid klockan 9.30 hade storbolagsindex OMXS30 backat 0,4 procent till nivån 1.804. Omsättningen uppgick till 1,6 miljarder kronor. På kontinenten var tyska DAX-index ned 0,6 procent medan Parisbörsens CAC låg på minus 0,2 procent.

I Stockholm ledde Boliden, Autoliv, Sandvik och Ericsson nedgången inom storbolagsindex. Aktierna var ned från drygt 1 procent till 2 procent för Boliden.

På plussidan syntes Essity, som tappade i onsdags efter rapport, och Swedish Match - dessa aktier var upp 0,7-0,8 procent. Risken för att tobaksbranschen ska råka ut för striktare regelkrav i USA har dämpats väsentligt, menar Morgan Stanley i en tobaksanalys där bland annat riktkursen för Swedish Match höjs till 610 kronor från 540 kronor och rådet övervikt upprepas.

Bostadsutvecklaren Bonavas bokslut på torsdagsmorgonen innehöll en oväntad sänkning av utdelningen. Aktien straffades med ett kursrapp på nästan 10 procent. Investeringsbolaget Creades bjöd i stället på extrautdelning och aktien handlades upp 7 procent i inledningen.

Bilia låg högt på börsens vinnarlista med +10 procent efter en omvänd vinstvarning. Bolagets operativa rörelseresultat för det fjärde kvartalet 2019 blev högre än marknadens förväntan, skrev bolaget i ett pressmeddelande.

Spotlightlistade Finepart sköt i höjden med 56 procent efter att ha fått en order från Apple.

Pledpharma rasade i stället 35 procent efter att bolaget pausat rekryteringen till en av sina två fas 3-studier med läkemedelskandidaten Pledox. Pareto Securities bedömer dock att kursraset är en överreaktion.

Aktien i ODI Pharma, som är verksamma inom medicinsk cannabis, steg 25 procent till 11:50 kronor i torsdagens handelspremiär på Spotlight Stock Market.

På rekommendationsfronten har Pareto Securities inlett bevakning av Qleanair med köp och riktkurs 65 kronor. Aktien klättrade nära 6 procent till 41:50.

Affärsvärlden sätter säljråd på Nibe. Aktien backade nära 2 procent.

På torsdagens fortsatta makroagenda finns bland annat räntebesked från ECB klockan 13.45. Ingen ränteändring ligger i korten.

Graf: Stockholmsbörsens OMXS30-index den 23 januari

image

Källa: InfrontApple Inc - I dag

{point.key}

Autoliv SDB - I dag

{point.key}

Bilia A - I dag

{point.key}

Boliden - I dag

{point.key}

Bonava A - I dag

{point.key}

Creades A - I dag

{point.key}

Essity A - I dag

{point.key}

Finepart - I dag

{point.key}

NIBE Industrier B - I dag

{point.key}

ODI Pharma - I dag

{point.key}

PledPharma - I dag

{point.key}

QleanAir Holding - I dag

{point.key}

Sandvik - I dag

{point.key}

Swedish Match - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -