ESSITY
SÄNKTA MJUKPAPPERSPRISER EUROPA BÄTTRE ÄN VÄNTAT - VD (Direkt)

2020-01-22 10:15

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Hygien- och hälsobolaget Essitys aktie föll i onsdagsmorgonens handel på Stockholmsbörsen trots ett kvartalsresultat som var något högre än marknaden i snitt räknat med.

Den största negativa komponenten i bokslutsrapporten var bolagets varning för att kontraktsförhandlingar inom affärsområdet Consumer Tissue, mjukpapper för konsumenter, lett till att försäljningspriserna sänkts med låga ensiffriga tal. Detta väntas få en effekt på resultatet för det första kvartalet 2020.

"Vi har förhandlat fram något lägre priser i Europa, men betraktar det som ett bra resultat av diskussionerna /…/, kanske bättre än vi räknat med", kommenterade vd Magnus Roth vid onsdagsmorgonens rapportpresentation.

"Consumer Tissue kommer att fortsätta bidra till marginalerna i Europa och vi hade en stark mixförbättring i Europa", fortsatte han.

Det finns en risk för att kunderna kommer tillbaka och kräver större prissänkningar, även om massapriserna ligger kvar på nuvarande nivåer, medgav vd:n, som också betonade att bolagets kostnadsposition förbättrats till följd av interna effektiviseringsåtgärder.

Essitys delägda dotterbolag Vinda, som är en ledande producent av mjukpapper i Asien, hade ett starkt fjärde kvartal och kom med en omvänd vinstvarning tidigare i januari.

"Vinda lyckades väl både vad det gäller volymer och marginaler och genomförde inte några stora prissänkningar. Det ser ganska uppmuntrande ut för resten av året", sade Magnus Groth.

Essity handlades strax före klockan 10 till 302:50 kronor, en nedgång med knappt 6 procent för dagen.

Michael Bernander +46 8 5191 7917

Nyhetsbyrån Direkt


Essity B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -