På Placera använder vi cookies på vår sajt för att få den att fungera korrekt, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Pacific Explorer Dynamic
Pacific Explorer Dynamic ökade 5,1 procent i december - positivt bidrag från Cosan (Finwire)

2020-01-19 21:07
Fonden Pacific Explorer Dynamic ökade 5,1 procent i december och summerar därmed 2019 med en avkastning på 18,3 procent. Det framgår av en månadsrapport.

I en marknadskommentar skriver förvaltaren Mattias Gromark att handelskriget mellan USA och Kina som präglade 2019 har tyngt en del av fondens konsumentrelaterade kinainnehav.

"Kina kämpar med baksmällan från de stora stimulanserna efter 2008-krisen samtidigt som man känner av handelstullarna från USA, men även så klart den våg av demonstrationer som präglat Hongkong en stor del av året", beskriver Gromark.

Kina och många andra tillväxtländer har nu ökat stimulanserna och sänkt sina reservkrav för att återigen stimulera ekonomin. Ryssland har under året lyckats undvika nya sanktioner från väst och därmed, något under radarn, blivit en starkt presterande marknad.

Cosan steg 27,7 procent och var fondens främsta bidragsgivare under månaden. Andra positiva bidragsgivare var Banco Bradesco och Naspers.

Samtidigt tyngdes avkastningen av Check Point Software, Tencent Music och XACT Bear2.

De tre största innehaven i fonden var per utgång av månaden Tencent Holdings, Autohome och AIA Group med portföljvikterna 6,6, 5,5 respektive 5,5 procent.

Jakob Häger
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Pacific Explorer Dynam... - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -