MAKRO
NÅGRA HÅLLPUNKTER ATT BEVAKA KOMMANDE VECKA (Direkt)

2020-01-17 15:09

MÅNDAG DEN 20 JANUARI

======================

- Valueguard: bopriser december kl 6.00

Bostadsmarknaden har tagit bättre fart under hösten, efter en svag inledning av 2019. December är normalt en månad med sjunkande bostadspriser, snittet sedan 2005 är -1,0% m/m, och som vanligt gäller det att främst fokusera på den säsongsrensade utvecklingen.

- IMF: presenterar uppdaterad konjunkturprognos kl 14.00

I sin senaste prognos, i oktober, fick IMF åter revidera ned sin prognos för den globala tillväxten, både till följd av handelskonflikter och mer strukturella orsaker, som en åldrande befolkning och lägre produktivitetstillväxt.

IMF räknade då med en tillväxt på 3,0% under 2019, den lägsta sedan finanskrisen. För 2020 väntas en viss uppväxling till 3,4%, som uteslutande drivs av en högre tillväxt i tillväxtländer.

TISDAG DEN 21 JANUARI

======================

- BOJ: räntebesked

En enig analytikerkår räknar med en oförändrad penningpolitik.

ONSDAG DEN 21 JANUARI

======================

- BOC: räntebesked

Väntas lämna styrräntan oförändrad till 1,75%, där den legat sedan den senaste höjningen hösten 2018.

TORSDAG DEN 23 JANUARI

======================

- Kantar Prospera: inflationsförväntningar, penningmarknadens aktörer

Inflationsförväntningarna har visat tecken på att vika ned på sistone, där de femåriga KPIF-förväntningarna sjönk till 1,7% i den förra mätningen i december. KPI-förväntningarna har dock visat en viss stabilisering på sistone.

"Särskilt intressant blir de långsiktiga förväntningarna då en ytterligare nedåtgående trend skulle vara olyckligt för Riksbanken", skriver Swedbank i ett marknadsbrev.

- SCB: arbetslöshet december kl 9.30

Arbetslösheten har stigit tydligt under 2019, men SCB:S AKU-statistik har hamnat något i skymundan med insamlingsproblemen, då bedömare i stället har ett ökat fokus på Arbetsförmedlingens månadsstatistik.

Man kan också notera en stor volatilitet, där den säsongsrensade arbetslösheten i november tog ett rejält skutt upp till 7,3% från 6,6% månaden före. Enligt Infront Datas prognosenkät väntas arbetslösheten rekylera ned igen till 7,0% i december.

- Norges Bank: räntebesked kl 10.00

Var tillsammans med Riksbanken en av få centralbanker som höjde styrräntan under 2019. Räntebanan från det senaste mötet i december signalerar också en viss sannolikhet för en ytterligare räntehöjning framöver. Analytiker tror att styrräntan lämnas oförändrad på 1,50% vid detta möte.

Nordea tror också på en oförändrad ränta, vid detta mellanmöte utan ny räntebana. De skriver att fokus ligger på varje eventuell förändring av bedömning och hållning, där Nordea själva dock tror att tidigare bedömning upprepas, en syn som de räknar med att marknaden också delar.

- ECB: räntebesked kl 13.45

Styrräntorna väntas lämnas oförändrade och saker och ting har också sett lite bättre ut för ECB på sistone, med stabilisering av konjunkturindikatorer och upptick i inflationen.

Fokus vid detta möte ligger framför allt på den strategiska översyn som ECB ska genomföra under 2020 och vilka riktlinjer för den som kan komma att avslöjas.

FREDAG DEN 24 JANUARI

======================

- EMU: PMI (prel) januari kl 10.00

Metkrokar var modeordet hösten 2019, där en rad indikatorer visade tecken på bottenkänning. Euroområdets kombinerade inköpschefsindex steg något förra månaden, till 50,9 från 50,6, men med en fortsatt divergens där industri-PMI sjönk medan tjänste-PMI steg. Nu väntas en fortsatt liten uppgång till 51,1, där industri-PMI väntas stiga till 46,7 från 46,3. Minskade handelsspänningar talar för en uppgång, men stegrad geopolitisk oro kan möjligen dra åt andra hållet.

- Storbritannien: PMI (prel) januari kl 10.30

Efter svaga utfall för KPI och detaljhandeln i december inväntas nu inköpschefsindex med intresse, för att se om det kan bli det som slutligen får Bank of England att tippa över och sänka räntan vid policymötet den 30/1.

Industri-PMI väntas ha stigit till 48,4 från 47,5 medan tjänste-PMI antas ha stigit till 51,0 från 50,0.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -