EKONOMI
BÖRJAN PÅ KALLT KRIG MELLAN USA-KINA - ROUBINI (NY) (Direkt)

2020-01-17 16:45

(Tillägg: intervjufrågor & svar i de sista styckena)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Vi befinner oss i början av ett kallt krig mellan USA och Kina som kommer att rycka upp de integrerade ekonomiska leverantörskedjorna i världen.

Den dystra profetian levererade den amerikanske ekonomiprofessorn Nouriel Roubini, även känd som Doktor Doom för att ha förutspått den förra finanskrisen, vid Skagen Fonders nyårskonferens 2020 i Stockholm.

Enligt en historisk genomgång har det blivit krig vid 12 av 16 tillfällen när en växande makt vuxit fram gentemot en befintlig makt. Ekonomiprofessorn tror visserligen inte att det blir ett så kallat hett krig direkt mellan USA och Kina, men däremot handelskrig, konkurrens om teknologi och liknande.

Därför kan det även bli en frånkoppling mellan USA och Kina ekonomiskt, och en så kallad "balkanisering" av världsekonomin, enligt Nouriel Roubini.

"Vi är i början av denna frånkoppling mellan USA och Kina. 5G-näten separeras", sade han med hänvisning till att USA inte tillåter det kinesiska telekombolaget Huawei att bygga 5G-nät i USA, och att landet trycker på för att inte heller USA:s allierade ska tillåta kinesiska 5G-nät.

Eftersom "sakernas internet" innebär att allt fler prylar blir uppkopplade tror ekonomiprofessorn att det i förlängningen kommer att komma krav på att även "frånkoppla" tekniska vardagsprodukter som kan vara en del av 5G-nätet, och att detta kan bidra till att separera de ekonomiska leverantörskedjorna i världen.

Världsekonomin är integrerad på många sätt. Hur långt kan en frånkoppling gå och hur stor är risken för en allvarlig frånkoppling?

"Frånkoppling är inte svartvitt med 100 eller 0 procent. Tittar man på handel, teknologi, datainformation, utländska direktinvesteringar, portföljinvesteringar, arbetskraftsrörelser och betalningssystem - inom alla dessa områden kommer man att ha grader av separation. Riktningen kommer att byggas upp under ett decennium. Vissa saker har redan inletts och mer kommer att hända i år, såsom på teknologisidan där jag tror att frånkopplingen kommer att accelerera. USA sätter press på europeiska länder att inte köpa 5G-nät från kinesiska Huawei. Samtidigt pressar kineserna bland annat Tyskland på bilområdet ifall tyskarna skulle förbjuda Huawei. Kina har faktiskt mer makt på vissa områden. De har tidigare varit tuffa mot Japan och Sydkorea", säger Nouriel Roubini till Nyhetsbyrån Direkt.

Ideologiskt är Kina inte särskilt kommunistiska - de liberaliserar sin ekonomi och förefaller snarare vara nationalistiska. Varför skulle inte Kina och västvärlden kunna samarbeta på lång sikt?

"Det är inte omöjligt. Kalla kriget mellan USA och Sovjetunionen var ekonomiskt, politiskt och ideologiskt. Kina är fortfarande officiellt kommunistiskt, men mer på pappret än i verkligheten. Fast deras politiska system är annorlunda - det är auktoritärt och deras ekonomiska system innehåller något mer statskapitalism. Väst hade hoppats att Kina gradvis skulle gå i en marknadsorienterad reformriktning medan president Xi Jinping har återgått till någon form av statskapitalism, dominerande nationella storföretag och att använda makt för olika ändamål. Men även om länder har liknande politiska och ekonomiska system kan man ha strategisk stormaktsrivalitet och konflikter när en växande makt (Kina) utmanar en befintlig (USA), en så kallad Thukydidesfälla", resonerar Roubini.

Johan Lind +46 8 5191 7954

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -