På Placera använder vi cookies på vår sajt för att få den att fungera korrekt, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

BÖRSEN
UPP TILL NYTT REKORD, BOLIDEN VINNARE, OMXS30 +0,8% (Direkt)

2020-01-17 18:02

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen stärktes tydligt på fredagen i linje med andra Europabörser och fortsatte därmed att klättra från torsdagens rekordnivå.

Storbolagsindexet OMXS30 steg 0,8 procent till nivån 1.826. Omsättningen på Stockholmsbörsen var 20,8 miljarder kronor.

Störst uppgångar bland storföretagen visade Boliden, Astra Zeneca och Electrolux, vilka alla lyfte över 2 procent. UBS har uppgraderat Boliden till neutral, efter en omkring 10-procentig kursnedgång i aktien och ett lyft i kopparpriset.

Svagare gick det för Skanska och Atlas Copco som sjönk. Ericsson halkade också efter på den stigande börsen. Granskningen mot telekombolaget av kinesiska myndigheter pågår fortfarande och handlar om de licensavgifter som Ericsson tar ut av kinesiska mobiltillverkare, rapporterade SvD.

Specialistläkemedelsbolaget Sobi kom med en positiv vinstvarning. Enligt bolaget beror de högre intäkterna och rörelseresultatet främst på betydligt högre försäljning av Synagis, samt högre försäljning av Gamifant, Orfadin och övriga "specialty care"-produkter. Aktien, som i de två föregående sessionerna stigit 13 procent, var upp ytterligare 9 procent.

Kasinounderleverantören Net Ent steg 5 procent efter köprekommendation från ABG Sundal Collier.

"Vi förväntar oss att Red Tiger fortsätter sin starka tillväxtbana, och ger bolaget en välbehövlig boost", skrev AGB om förvärvet i analysen.

I samma sektor har även Pareto uppdaterat sina analyser för ett antal bolag. Bland annat har Betsson höjts till köp och aktien var upp 2,3 procent.

Konsultbolaget ÅF Pöyry ökade 4,4 procent efter att Kepler Cheuvreux höjt riktkursen och upprepat sin köprekommendation.

Berenberg Bank har upptagit bevakning av hjälmbolaget Mips med rekommendationen köp. Aktien som stigit de senaste fyra handelsdagarna avancerade närmare 7 procent på fredagen.

Impact Coatings avancerade 11 procent efter en spansk beställning på ett Inlinecoater-system för 0,7 miljoner euro.

Note noterade en uppgång på 12 procent. Vare sig styrelseordföranden eller finanschefen hade någon information som skulle kunna sprida ljus över kontraktstillverkarens kursrusning. Även Nasdaq var på jakt efter en förklaring.

Fastighetsbolaget SBB, som är på väg att gå ihop med Hemfosa, förhandlar om att sälja fastigheter till värde om cirka 11 miljarder kronor. Nyfosa, som tidigare knoppats av från Hemfosa, avser köpa för 8 miljarder kronor. Nyfosa-aktien steg 1,6 procent.

Kommunikationsutrustningsbolaget Invisio stärktes 5 procent till 146 kronor sedan SEB lyft sin riktkurs och upprepat sitt köpråd.

Holmen backade däremot 1,6 procent. Carnegie har sänkt sin rekommendation för skogsbolaget till sälj. Banken konstaterar att aktien gått upp nästan 60 procent sedan starten av 2019, trots att konsensus och Carnegies egna estimat har sänkts under samma period.

En annan förlorare var investeringsbolaget Creades som tappade 3 procent. I övrigt var Bilia ned 1,3 procent efter att Handelsbanken Capital Markets sänkt sin rekommendation hela vägen från köp till sälj.

Diagram: Stockholmsbörsen OMXS30 fredag 17 januari

image

Källa: InfrontAstraZeneca - I dag

{point.key}

Atlas Copco A - I dag

{point.key}

Betsson B - I dag

{point.key}

Bilia A - I dag

{point.key}

Boliden - I dag

{point.key}

Creades A - I dag

{point.key}

Electrolux A - I dag

{point.key}

Ericsson B - I dag

{point.key}

Holmen A - I dag

{point.key}

Impact Coatings - I dag

{point.key}

INVISIO - I dag

{point.key}

Mips - I dag

{point.key}

NetEnt B - I dag

{point.key}

NOTE - I dag

{point.key}

Nyfosa - I dag

{point.key}

Samhällsbyggnadsbo. i... - I dag

{point.key}

Skanska B - I dag

{point.key}

Swedish Orphan Biovitrum - I dag

{point.key}

ÅF Pöyry B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -