AMF Aktiefond Nordamerika
AMF Aktiefond Nordamerika steg 3,1 procent i Q4 - gynnades av stark teknik- samt hälsovårdssektor (R) (Finwire)

2020-01-17 10:15
(Rättelse avser procentökning för fonden - i rubriken)

AMF Aktiefond Nordamerika steg med 3,1 procent under fjärde kvartalet där teknologi och hälsovård drev på marknaden uppåt. Jämförelseindex ökade 3,3 procent under samma period.

För helåret 2019 avkastade fonden 39 procent och utvecklades 0,7 procent bättre än sitt jämförelseindex.

De amerikanska börserna, i synnerhet teknologitunga Nasdaq, hade en stark avslutning på året. Framsteg i handelskriget, stöd från centralbanken samt robust sentiment var några av orsakerna. S&P 500 steg med 8,5 procent i fjärde kvartalet, eller 3,2 procent uttryckt i svenska kronor.

Teknologi, hälsovård och finans hade ett starkt kvartal, medan räntekänsliga sektorer var oförändrade.

De största bidragen under kvartalet kom från sjukförsäkringsbolagen Humana och Cigna, som steg med 44 respektive 35 procent.

- Hälsovårdssektorn har tidigare under året varit under press då tonläget varit uppskruvat hos vissa presidentvalskandidater. Den politiska risken har minskat under hösten och värderingarna har varit tilltalande”, säger förvaltaren Ulf Alexandersson i en intervju.

Näst största enskilda bidraget kom från maskinuthyrningsbolaget United Rentals som steg med 34 procent under kvartalet. Oron för en recession i närtid har dämpats och bolaget är strukturellt bättre positionerat.

På minussidan återfinns snabbmatskedjan McDonald’s som backade drygt 7 procent under kvartalet. Aktien var högt värderad och dessutom tvingades bolagets vd avgå i november.

Fonden är underviktad oljeservice. Sektorn hade ett starkt kvartal vilket bidrog negativt.

Under hösten har exponeringen mot defensiva bolag minskats, till exempel McDonalds till förmån för cykliska bolag, som United Rentals. Även exponeringen mot mindre bolag har ökat.

Den konjunkturavmattning som skett sedan tidigt 2018 ser ut att ha stabiliserats och Federal Reserve har signalerat att man avvaktar med ytterligare räntesänkningar. Den amerikanska ekonomin förväntas växa med knappt två procent under 2020. Jobbmarknaden är inne i en mycket stark fas och husmarknaden har kontinuerligt förbättrats under året.

De politiska orosmoment som präglade marknaden under delar av 2019 kvarstår. En eskalerad handelskonflikt skulle medföra en negativ påverkan på såväl finansiella marknader som den ekonomiska återhämtningen, men utsikterna har förbättrats och man bör ha i åtanke att 2020 är valår.

Aktiemarknadens värdering är högre än vid årets början av 2019 och bolagsvinsterna förväntas öka tvåsiffrigt under 2020.

De största innehaven vid årets slut var Microsoft, Alphabet och Visa.

Rikard Jansson
rikard.jansson@finwire.com
Nyhetsbyrån Finwire, @Finwire

AMF Aktiefond Nordamerika - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -