MAKRO
HÅLLPUNKTER ATT BEVAKA PÅ ONSDAGEN (Direkt)

2020-01-15 06:15

- SCB: KPI december kl 9.30

Första KPI-utfallet efter att Riksbanken i december höjde reporäntan till 0 procent.

Analytiker spår att såväl KPIF- som KPIFXE-inflationen kommer att ligga still på 1,7% respektive 1,8% i december, vilket också är vad Riksbankens spår. Flygpriserna är som ofta en joker. Lägre elpriser och avtagande effekter från den svaga kronan gör att flera bedömare ser lägre pristryck längre fram.

- USA/Kina: undertecknar Fas1-avtal

Dagen då USA och Kina ska skriva under den första delen av ett handelsavtal, Fas1, i Washington. Från Kina kommer vice premiärminister Liu He att leda handelsdelegationen och från USA:s sida blir det handelsrepresentanten Robert Lighthizer som undertecknar dokumentet.

I avtalet lovar Kina att åta sig bättre skydd av immateriella rättigheter och striktare regler för teknologiöverföring. Kina lovar också storskaliga köp av amerikanska varor och tjänster, dock oklart hur mycket, USA har talat om köp för ytterligare 200 miljarder dollar.

I gengäld lovar USA att inte införa tidigare aviserade tullar och också sänka vissa av de tullar som de redan har höjt.

Trump har sagt att andra fasen av samtalen kommer att påbörjas "direkt efter" att den första delen signerats, men att det inte är säkert att de kommer vara klara före det amerikanska valet i höst.

Commerzbanks chefekonom Jörg Krämer ser dock undertecknandet enbart som en "vapenvila" och räknar med att handelskriget kommer att flamma upp igen senast efter det amerikanska presidentvalet.

Hans argument är att Kina för att slutgiltigt lösa problemen skulle behöva på ett fundamentalt sätt strukturera om sitt ekonomiska system enligt amerikanska idéer. Detta kommer Kina inte att acceptera, eftersom landets ledarskap är bekymrade över sin maktposition.

"Som ett resultat kommer konflikten troligtvis att återuppstå på medellång sikt", skriver chefekonomen i bankens veckobrev.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -