FED
BEKVÄM EN OFÖRÄNDRAD STYRRÄNTA "FÖR NÄRVARANDE" - GEORGE (Direkt)

2020-01-15 05:35

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Fedchefen i Kansas City, Esther George, sade på tisdagskvällen att hon känner sig bekväm med att hålla styrräntan oförändrad "för närvarande", trots hennes positiva utsikter för 2020, rapporterar Bloomberg News.

"USA-ekonomin går just nu bra; med en real BNP-tillväxt nära trenden, arbetslöshet nära rekordlåga nivåer och en låg och stabil inflation. Att hålla räntan oförändrad för närvarande är lämpligt enligt min bedömning medan vi utvärderar ekonomins respons på förra årets räntesänkningar och bevakar inkommande data", sade hon.

Esther George reserverade sig mot alla de tre räntesänkningar som Federal Reserve beslutade om under förra året, och röstar därmed inte i FOMC i år.

Men även om hon är bekväm med en oförändrad ränta för närvarande påpekade hon att Fed måste vara redo att ta tillbaka förra årets räntesänkningar om motvindarna förknippade med handel och trög global tillväxt avtar. Hon vill dock också att Fed ska vara redo att sänka räntan ytterligare om en nedgång i investeringarna spiller över på konsumenterna.

Esther George sade att hennes fokus de kommande månaderna delvis kommer att riktas mot konsumenterna.

"Eftersom konsumenterna är avgörande för den pågående expansionen kommer det att vara viktigt att i år bevaka ett antal fundamentala faktorer som driver hushållskonsumtionen", sade hon.

Hon noterade samtidigt den senaste tidens trend med ökade skillnader mellan konsumenternas förväntningar och deras syn på det aktuella läget, en utveckling som tidigare har föregått en nedgång i hushållskonsumtionen.

Esther George uttryckte också oro för Feds begränsade utrymme att bekämpa en ny recession när nedre nivån i styrränteintervallet är nere på 1,50 procent. Med så lite manöverutrymme kommer beslutsfattarna "leta djupt i policyverktygslådan för att bekämpa framtida recessionschocker".

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -