På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

JANSSON (RB)
RÄNTEHÖJNING INGEN BRA SIGNAL INFÖR AVTALSRÖRELSE (Direkt)

2020-01-13 11:04

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Att Riksbanken höjde reporäntan i december var ingen bra signal till parterna inför årets avtalsrörelse.

Det sade vice riksbankschef Per Jansson, som reserverade sig mot räntehöjningen, till journalister efter ett anförande på måndagen.

"Den här höjningen nu, allt annat lika, är inte på plussidan när det gäller att i det här sköra läget understryka att Riksbanken kommer att klara sitt mål under åren som kommer", sade han.

Han sade att räntehöjningen inte är bra i ett läge när inflationsförväntningarna hos arbetsmarknadens parter sjunker.

"Vi ser att inflationsförväntningarna är på väg ned, både hos arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer. Nivåerna är okej men fortsätter de nedåt är vi rätt snabbt i ett läge där det ser bekymmersamt ut", sade Per Jansson.

Han tillade att Riksbankens bästa bidrag till lönebildningen är att se till att klara att hålla inflationen på målet.

"Gör vi det är det också rimligt att förvänta sig 2 procents inflation och då bör de kunna betinga sina avtal på 2 procents inflation. Att vi klarar vår uppgift tror jag är det bästa bidraget vi kan ge till en stabil och bra lönebildning i Sverige", säger han.

Johan Bahlenberg +46 8 5191 7935

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -