RÄNTOR/VALUTOR
KRONAN TAPPAR LITE AV UPPGÅNGEN EFTER AKU-DATA (Direkt)

2019-12-12 10:30

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Euron handlas fortsatt starkare mot dollarn i förmiddagens handel jämfört med noteringarna vid svensk stängning på onsdagen. Europeiska statspappersräntor noterar samtidigt endast måttliga förändringar i avvaktan på eftermiddagens räntebesked från ECB.

Dollarn försvagades på onsdagskvällen när Fedchefen Jerome Powell upprepade sitt budskap om att ribban för en räntehöjning är hög.

Fed lämnade som väntat styrränteintervallet oförändrat efter FOMC-mötet, och det var heller ingen direkt överraskning att ledamöternas prognoser antyder oförändrad ränta även under hela 2020. Dollarn försvagades ändå något efter räntebeskedet, och nedgången tilltog när Powell upprepade att det kommer att krävas en "signifikant, ihållande" uppgång i inflationen innan det kan bli aktuellt att höja räntan.

Amerikanska statspappersräntor noterade endast marginella rörelser i samband med Feds räntebesked, men sjönk något under Fedchefens presskonferens. USA-räntorna vänder dock svagt uppåt igen i förmiddagens Europahandel.

På torsdagsmorgonen lämnade även Schweiz centralbank (SNB) sin styrränta oförändrad, vilket också var helt enligt prognos. SNB upprepade att man kommer att vara fortsatt aktiv på valutamarknaden vid behov samt att riskerna för den globala ekonomin fortsatt lutar över mot nedsidan.

Marknadens centralbanksfokus riktas närmast mot eftermiddagens besked från ECB. Räntebeskedet, som kommer klockan 13.45, väntas i sig inte bjuda på någon dramatik, intresset riktas i stället främst mot nya ECB-chefen Christines Lagardes kommentarer vid sin första presskonferens i sin nya roll. Presskonferensen startar klockan 14.30.

Marknadens andra huvudfokus för torsdagen riktas förstås mot valet i Storbritannien, och frågan är i första hand om de konservativa kommer att kunna samla egen majoritet så att premiärminister Boris Johnson kan leverera brexit.

De senaste valbarometrarna har antytt att ledningen för de konservativa kan ha minskat när valdagen närmat sig, men osäkerheten är fortsatt stor. Vallokalerna stänger klockan 23.00, och då publiceras även vallokalsundersökningar. De första valresultaten väntas komma in runt midnatt svensk tid.

Pundet försvagas något mot dollarn på torsdagsförmiddagen men handlas fortsatt strax över 1:32-nivån.

I Sverige handlas kronan fortsatt starkare mot framför allt dollarn på torsdagsförmiddagen, men har ändå tappat något efter att SCB rapporterat om en oväntat stor ökning i arbetslösheten i november.

Dollarn har noterats till strax under 9:3750 som lägst på förmiddagen, den lägsta nivån sedan mitten av juli.

SCB rapporterade att den säsongsjusterade arbetslösheten steg till 7,3 procent i november från 6,6 procent i oktober. Det var den högsta nivån sedan i mars 2016 och klart över de 6,8 procent som väntades enligt Infront Datas prognosenkät.

SCB:s mätning visade att antalet sysselsatta trots allt ökade med 44.000 personer jämfört med i november 2018, men det förslog inte långt för att kompensera för att antalet personer i arbetskraften samtidigt ökade med 106.000 personer.

Olle Holmgren, seniorekonom på SEB, konstaterar i ett kundbrev att arbetslösheten steg "markant" i november efter att ha varit relativt låg i september och oktober, och trots uppgången i november verkar trenden så här långt peka på en gradvis uppgång i arbetslösheten ungefär i linje med Riksbankens prognos.

"Sysselsättningen i november sjönk markant, efter ett starkt utfall i oktober, men var ändå något starkare än vår prognos, och den höga arbetslösheten förklaras av en markant ökning i arbetskraftsdeltagandet", skriver Olle Holmgren.

Han räknar med att Riksbanken kan tona ned den höga arbetslösheten, "men det råder ingen tvekan om att arbetslösheten stiger, och troligen snabbare än i Riksbankens prognos".

Svenska statsobligationsräntor sjunker något, främst i längre löptider, i förmiddagens handel.

Eftermiddagens USA-agenda bjuder på PPI-data för november samt veckodata över nyanmälda arbetslösa, båda publiceras klockan 14.30.

             torsdag kl 10.25 (onsdag kl 16.15)
             ==================================
USD/SEK    9:3999   (9:4422)   Statsobl  2y -0,33  (-0,32)
EUR/SEK   10:4590  (10:4730)   Statsobl 10y  0,00   (0,02)
EUR/USD    1:1127   (1:1092)   Ty obl   10y -0,33  (-0,32)
US obl 10    1,80     (1,82)

Per-Anders Degerman +46 8 5191 7936

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -