EU-TOPPMÖTE
FÖRLÄNGER EKONOMISKA SANKTIONER MOT RYSSLAND (Direkt)

2019-12-12 22:53

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) EU-toppmötet beslöt på torsdagen att förlänga de ekonomiska sanktionerna mot Ryssland på grund av aggressionen mot Ukraina.

Förlängningen är på ett halvår och löper till den 31 juli.

På toppmötet redogjorde Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Emmanuel Macron för läget. De konstaterade att Ryssland inte har gjort några framsteg mot att uppfylla Minsk-avtalet.

I måndags höll Angela Merkel och Emmanuel Macron ett möte i Paris med Rysslands president Vladimir Putin och Ukrainas president Volodmyr Zelenskyj.

Mindre framsteg gjordes, som överenskommelser om vapenvila och fångutväxling. Men det påverkade alltså inte EU-toppmötets ställningstagande.

Sanktionerna infördes den 31 juli 2014 på grund av Rysslands destabilisering av Ukraina. Åtgärderna riktar sig mot områden som finans, energi och försvar, samt varor för både militärt och civilt bruk.

EU-toppmötet den 19 mars 2015 kopplade sanktionerna till att Ryssland uppfyller Minsk-avtalet helt. Ursprungligen skulle Ryssland ha uppfyllt avtalet den 31 december 2015.

Eftersom detta inte har skett har sanktionerna förlängts halvårsvis.

EU har också infört sanktioner mot individer, som beslutas vid annat tillfälle. Det gäller inreseförbud och frysningen av tillgångar för ryssar och ryskvänliga ukrainare för i sex månader i taget.

Inreseförbudet och frysningen av tillgångar gäller nu 150 personer och 38 enheter (främst företag, men även bataljoner).



Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -