BRIGHTER
ÄR GOD SED ERBJUDA HANDEL MED TECKNINGSRÄTTER - AMN (Direkt)

2019-12-12 12:31

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Aktiemarknadsnämnden anser att det tillhör god sed på aktiemarknaden att det erbjuds handel med teckningsrätter om ett bolag genomför en företrädesemission.

Det är budskapet i ett uttalande från nämnden med anledning av att Brighter står i begrepp att genomföra en emission utan att erbjuda handel med teckningsrätter.

"Sammanfattningsvis kräver enligt Aktiemarknadsnämndens mening god sed på aktiemarknaden att teckningsrätter som ges ut i bolag på en handelsplattform eller en reglerad marknad noteras eller på annat sätt göra till föremål för organiserad handel, om inte nämnden i det enskilda fallet meddelar annat", skriver Aktiemarknadsnämnden.

Nämnden uttrycker i sitt uttalande samtidigt viss förståelse för ett av de argument som Brighter har fört fram - att det för ett mindre bolag kan vara tidskrävande och dyrt att genomföra företrädessemissioner. Men det väger inte så tungt i sammanhanget, enligt nämndens resonemang:

"De argument och det resonemang som förs i framställningen om effekterna av företrädesemissioner respektive sk förmånsemissioner är emellertid enligt nämndens mening inte av sådan styrka att det kan motivera ett generellt avsteg från praxis att tillse att en organiserad handel kan ske i teckningsrätter. Inte heller är omständigheterna i det förevarande fallet sådan att ett avsteg från praxis i detta fall skulle kunna anses vara förenligt med god sed på aktiemarknaden", skriver nämnden.

Aktiemarknadsnämnden tycker vidare att bolagets benämning "förmånsemission" är "något missvisande" då villkoren i emissionen begränsar ägarnas möjlighet att tillgodogöra sig värdet av teckningsrätterna, annat än att utnyttja dem för egen del.

Brighter skrev i ett pressmeddelande på onsdagskvällen att emissionen "fortlöper som planerat".

Börsredaktionen +46 8 51917900 https://twitter.com/direktse

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -