BÖRSEN
NYTÄNT HANDELSHOPP, VERKSTAD OCH BANK UPP, OMXS30 +1,0% (Direkt)

2019-12-12 17:41

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen steg skarpt på förnyat hopp om en lösning i handelsstriden mellan USA och Kina på torsdagen, efter att initialt rört sig oregelbundet växelvis över och under nollstrecket. Verkstadsbolag och banker var dagens klara vinnare.

Storbolagsindexet OMXS30 stängde 1 procent upp till nivån 1.758. Aktier för 59 miljarder kronor var då omsatta på börsen. Stockholm kom ikapp och gick förbi de ledande Europabörserna. Stoxx 600 var upp 0,5 procent.

Amerikanska förhandlare har erbjudit Kina att minska tariffer till ett värde av 356 miljarder dollar med upp till 50 procent samt avlägsna nya söndagens inkommande tullar på, enligt Dow Jones. Strax innan nyheten skrev USA:s president Donald Trump på Twitter att ett handelsavtal är "väldigt nära".

Makropolitiken var även i övrigt het, med anförande och räntebesked från nytillträdda ECB-chefen Christine Lagarde. Det bjöds i likhet till amerikanska Federal Reserve inte på några överraskningar: Styrräntan är kvar på 0 procent.

Euron försvagades ytterligare 2 öre mot kronan på torsdagen, till 10:45, medan dollarn backade drygt 4 öre, till 9:40. För börsens exporttungviktare trumfade dock handelshoppet valutamotvinden. I linje med valutautvecklingen stod dock banker för stark utveckling under dagen.

Samtliga banker noterades över 2 procent upp, med Nordea i täten 2,7 procent högre. Det var dock Sandvik som gick allra bäst i OMXS30, 2,8 procent upp.

I botten fanns Electrolux, 1,1 procent ned, samt en hoper konsumentbolag som H&M och Essity kvar på minus. Hälsovårdsbolaget Getinge sjönk 1 procent och skogsbolaget SCA 1,1 procent.

Nyheten att en svensk förundersökning mot Ericsson avseende misstänkta mutbrott pågår hos Riksenheten mot korruption, vilket bekräftades för DI, sänkte aktien med runt 1 procent, men kursen klättrade tillbaka och stängde 0,4 procent upp.

Bland mindre bolag steg Sensys Gatso 9,4 procent efter att ha meddelat en order värd 52 miljoner kronor.

Strax aktie rusade 27,5 procent till 4:08 kronor. Redeye har inlett bevakning med riktvärde 6 kronor i basscenariot. Vidare gör bolaget ett förvärv av ett mobilskalsbolag.

På torsdagen debuterade två företag på First North. Det största av dem, Qleanair, stängde på 39:50 kronor, vilket kan jämföras med noteringserbjudandet 40 kronor per aktie.

Det andra bolaget är Moba Network, som driver ett flertal online-communities för dataspel. Teckningskursen i den emission som föregick noteringen var 176:50 kronor. Aktien stängde på 124:20 kronor.

Moberg Pharmas aktie tog ånyo stryk trots att bolaget kommunicerat ut "tydliggörande" av "svårtolkade" studieparametrar och "uppfattning om nuläget och nästa steg" avseende den studie om MOB-015 vars resultat försatte kursen i fritt fall i måndags. Aktien stängde på torsdagen 18,2 procent ned, totalt är kursen närmare -70 procent sedan i måndags.

Graf: OMXS30 torsdagen den 12 december

Bildkälla: Infront

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt


Nordea Bank Abp - I dag

{point.key}

Handelsbanken A - I dag

{point.key}

Swedbank A - I dag

{point.key}

SEB A - I dag

{point.key}

Electrolux B - I dag

{point.key}

Hennes & Mauritz B - I dag

{point.key}

Essity B - I dag

{point.key}

Getinge B - I dag

{point.key}

SCA B - I dag

{point.key}

Ericsson B - I dag

{point.key}

Sensys Gatso Group - I dag

{point.key}

QleanAir - I dag

{point.key}

M.O.B.A. Network - I dag

{point.key}

Moberg Pharma - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -