På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

BOMARKNAD
NYPRODUKTION SÄLJS ALLT NÄRMARE INFLYTTNING - BOOLI (Direkt)

2019-12-12 08:08

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Nyproducerade lägenheter säljs eller bokas allt närmare inflyttning och nyproduktion konkurrerar därmed allt mer med andrahandsmarknaden.

Det visar statistik från bostadssajten Booli, enligt ett pressmeddelande.

Fram till sommaren 2015 bokades eller såldes cirka 75 procent av de nyproducerade bostäderna i Stockholms län 250-300 dagar före inflyttningsdatum. Sedan ökade tiden till 500-700 dagar fram till sommaren 2018. För bostäder med inflyttning 2019 har tiden åter minskat, till liknande nivåer som före 2015.

"Den här trenden är kanske egentligen en återgång till det normala. Långt ifrån alla köpare har möjlighet att planera en flytt flera år i förväg. Nu behöver du inte köpa en nyproducerad bostad med lika lång framförhållning - vilket betyder att nyproduktion kan vara aktuellt även för köpare som inte kan planera en flytt med två års framförhållning", säger Matilda Adelborg, pressansvarig på Booli, i en kommentar.

Booli pekar på att nyproduktionen därmed kan konkurrera med successionsmarknaden på ett annat sätt, eftersom nyproduktion kan bli aktuellt för fler köpare i och med att tiden mellan köp och tillträde inte nödvändigtvis behöver skilja sig mellan nyproduktion och succession.

"En stor del av försäljningarna för bostäder med inflyttningsstart 2018 har sålts under 2016 eller 2017. Det gör att optimismen från den uppåtgående marknaden spiller över på dessa försäljningar, trots att marknaden började svaja hösten 2017", säger Matilda Adelborg.Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -