POWELL
FED PENNINGPOLITIK ÄR VÄLPOSITIONERAD (NY) (Direkt)

2019-12-11 21:22

(Tillägg: från stycke sex)

STOCKHOLM (Direkt) Federal Reserves penningpolitik är väl positionerad för att tjäna USA. Utsikterna är fortsatt gynnsamma trots risker och Fed räknar med att den måttliga tillväxten kommer att fortsätta.

Det sade Fed-chefen Jerome Powell vid en presskonferens efter räntebeskedet tidigare på onsdagen.

Han noterade att trög tillväxt utomlands och utvecklingen inom handeln är faktorer som tynger utsikterna, men USA:s arbetsmarknad väntas ändå förbli stark.

Powell sade vidare att inflationen ligger under målet och att det kan vara problematiskt om det fortsätter. Fed bedömer dock fortsatt att inflationen kommer att stiga mot 2-procentsmålet och att centralbanken har ett starkt åtagande om att uppfylla målet.

Han upprepade att den penningpolitiska hållningen kommer att stödja tillväxt och jobb och att policyn troligen kommer att förbli lämplig en tid, men Fed kommer att svara om utsikterna skulle förändras påtagligt.

Jerome Powell sade vidare att även om arbetslösheten nu är nere på 3,5 procent så finns det ännu lediga resurser i ekonomin.

Han sade också att ett införande av det nya nordamerikanska handelsavtalet USMCA skulle minska osäkerheten runt utsikterna, men att ett avtal mellan USA och Kina betyder mer för marknaderna än vad USMCA gör.

Fedchefen ville dock inte kommentera vad som avhandlades vid hans möte med president Donald Trump nyligen.

Jerome Powell sade också att fortsatt tycker att det var rätt att Fed höjde styrräntan under 2018, och att penningpolitiken då inte var restriktiv. Men den globala ekonomiska inbromsningen samlade därefter kraft från mitten av 2018. Utmaningarna under 2019 var också en överraskning för Fedchefen, men han tror att Feds räntesänkningar under 2019 kommer att visa sig ha varit lämpliga.

Beträffande översynen av Feds penningpolitiska ramverk sade Jerome Powell att den kommer att pågå fram till mitten av nästa år.

Angående arbetsmarknaden sade Fedchefen att han vill beskriva den som stark men han kan inte säga att den är stram, om arbetsmarknaden vore stram borde lönerna öka snabbare.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -