Excalibur
Räntehedgefonden Excalibur ökade 0,6 procent i november - räknar med en aktivare finanspolitik framöver (Finwire)

2019-12-11 13:31
Räntehedgefonden Excalibur gynnades återigen av stigande räntor och ökade 0,6 procent i november. Fonden är därmed upp 0,2 procent hittills i år. Det framgår av en månadsrapport.

Fonden gynnades av den positiva utvecklingen på den svenska räntemarknaden. Både de relativa positionerna mellan räntor i Sverige mot räntor i USA och faktumet att den svenska kronan stärktes bidrog positivt till avkastningen.

Förvaltaren Thomas Pohjanen skriver i en marknadskommentar att den trend vi sett med stigande räntor de senaste månaderna fortsatte i november, vidare spår Pohjanen att stimulanserna från penningpolitiken allt mer kommer ersättas med finanspolitik i framtiden.

"Vi räknar med att se en mer aktiv finanspolitik framöver, inte minst kopplad till de stora behoven av investeringar i infrastruktur för transporter och energiförsörjning. Ett ökande utbud av obligationer kommer över tid rimligen att leda till en viss uppgång i marknadsräntorna även om de korta styrräntorna förblir låga via centralbankernas försorg", beskriver Pohjanen

En bidragande orsak till att svenska räntorna steg mer än omvärlden under månaden menar förvaltaren var revideringarna av den svensk arbetsmarknaden som visade att uppgången i arbetslöshet byggt på felaktig statistik.

Framöver räknar fonden med en fortsatt volatil utveckling på marknaden.

Jakob Häger
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Excalibur - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -