ENERGI
EU OENSE OM KLASSIFICERING AV GRÖNA INVESTERINGAR (Direkt)

2019-12-11 18:17

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) EU-länderna misslyckades på onsdagen att enas om ett nytt klassificeringssystem för gröna investeringar.

Den stora stötestenen var kärnkraft, där vissa länder tyckte att detta energislag kan klassificeras som grönt i en övergångsfas under klimatomställningen.

Det uppgav EU-källor efter ett möte mellan ländernas EU-ambassadörer.

EU-länderna tog ställning till en kompromiss som ordförandelandet Finland har förhandlat fram med Europaparlamentet.

Eftersom det inte fanns en kvalificerad majoritet för Finlands förslag ska EU-länderna göra ett nytt försök på måndag med ett reviderat finländsk kompromissförslag.

Klassificeringssystemet delar in investeringar i tre kategorier: grönt (som sol- och vindkraft), brunt (kol och olja) och mittemellankategorin, en klass där investeringarna kan gynnas under en övergångsperiod för att nå klimatmålen.

Kärnkraftsvänner som Frankrike och Storbritannien argumenterade för att kärnkraft ska kunna spela en stor roll i mellankategorin.

Länder med starkt kärnkraftsmotstånd, främst Tyskland, Österrike och Luxemburg, motsätter sig detta.

Striden har likheter med debatten i Sverige där Moderater och Kristdemokrater på tisdagen lämnade energiöverenskommelsen. De vill öppna för att behålla kärnkraft genom att ändra det nuvarande målet för elproduktionen 2040 - att den ska vara "förnybar" -- till att vara "fossilfri".

I EU försvåras försöken att samla ihop tillräckligt med länder för en kvalificerad majoritet av att kolberoende länder som Polen och Tjeckien ogillar klassificeringssystemet över huvud taget. De väntas inte kunna godta en kompromiss hur den än ser ut.

Klassificeringssystemet gäller inte bara energiinvesteringar utan i stort sett alla investeringar, även om energidelen är mest kontroversiell. Systemet ska ligga till grund för förmåner och nackdelar vid lån eller lagstiftning för att styra investeringar mot klimat- och miljömål.

Om EU-ambassadörerna kan enas på måndag måste denna kompromiss också godkännas av Europaparlamentet.

Bengt Ljung +32 22 30 74 56

https://twitter.com/Direktbryssel

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -