RÄNTOR/VALUTOR
RÄNTOR SVAGT NED INFÖR TUNGA HÄNDELSER (Direkt)

2019-12-09 10:08

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Svenska och tyska räntor har sjunkit tillbaka något och exportkänsliga valutor har haft en klen start på veckan inför flertalet tunga händelser kommande dagar. Under helgen visade kinesisk data att exporten för november hade en svagare utveckling än väntat.

"Det är flera eventrisker denna vecka inklusive Fed-möte, ECB, brittiskt val och riksrättsprocessen", sade Mitul Kotecha på TD Securities till Bloomberg News.

Svenska räntor har öppnat ned runt 1 punkt medan tyska räntor är ned i samma härad sedan fredagseftermiddagen. Amerikansk tioårsränta är samtidigt ned 1 punkt.

Europabörserna har inlett veckan med begränsade indexrörelser. Rörelserna var begränsade även i den asiatiska handeln och USA-terminer är marginellt ned.

Tysklands handelsbalans visade ett större överskott än väntat i oktober när exporten oväntat ökade jämfört med i september. Kinas export sjönk däremot 1,1 procent i årstakt i november, under väntade +0,8 procent och fjärde månaden i rad med fallande export. Kinesisk import ökade 0,3 procent och handelsöverskottet stannade därmed på motsvarande 38,7 miljarder dollar. Capital Economics noterade att en mer kraftfull nedgång i exporten till USA mer än övervägde starkare utveckling till en del andra länder. I årstakt minskade exporten till USA med 23,0 procent. Även i säsongsjusterade tal dämpades exporten till USA och andra länder.

"Den fortsatta nedgången av leveranser till USA indikerar att tullarna fortsätter att ta sin tribut och att möjlig tidigareläggning av amerikansk import inför söndagens deadline troligen varit begränsad", skrev Capital Economics.

Enligt Vita Husets ekonomiska rådgivare Larry Kudlow är tidigare angiven deadline i slutet av denna vecka, den 15 december, fortsatt är aktuell för att införa nya tullar mot Kina, även om Donald Trump är nöjd med hur förhandlingarna går.

Det har under en längre tid kommit motstridiga signaler om hur nära länderna verkligen är ett "fas ett"-avtal, men det rör sig också om olika tidslinjer där länderna också agerar på längre sikt. Financial Times rapporterar att Kinas regering har beordrat myndigheter att ta bort utländsk datautrustning och mjukvara inom tre år. Det kan bli ett slag mot företag som HP, Dell och Microsoft och pekar mot riktningen av "frånkoppling" från globala leveranskedjor och låter som ett eko av Trump-administrationens försök att minska användningen av kinesisk teknik hos USA och dess allierade.

Japanska räntor drar upp sedan BNP för tredje kvartalet reviderades upp till +0,4 procent q/q från tidigare +0,2 procent. Bland annat var japansk konsumtion högre än tidigare antagits inför momshöjningen i oktober. En rekyl nedåt fjärde kvartalet väntas.

På valutamarknaden har exportkänsliga valutor som australiensiska och nyzeeländska dollar försvagats något mot den amerikanska dollarn efter helgen. Oljepriset är samtidigt svagt ned och den norska kronan har tappat ett par öre mot dollarn. Den svenska kronan har försvagats ett par öre mot dollar och euro sedan fredagseftermiddagen.

Veckans agenda är fullmatad med svensk KPI och inflationsförväntningar, policybesked från Fed och ECB, val i Storbritannien och den pågående riksrättsprocessen i den amerikanska kongressen. Därtill får vi KPI och detaljhandel från USA medan nya tullar mot Kina dessutom kan komma att påföras i slutet av denna vecka.

Avseende det brittiska valet pekar opinionsmätningarna på en seger för Boris Johnson och de konservativa, men ledningen varierar kraftigt hos olika institut, vilket kan leda till ett jämnt valresultat utan egen majoritet i parlamentet. Pundet är kvar något under 1:32 mot dollarn efter att ha stärkts successivt under en längre tid under antagandet om ett tydligt valresultat som kan minska osäkerheten.

Turkisk lire går relativt svagt gentemot dollar efter att landets centralbank förändrat reservkravsregler och då en räntesänkning är förväntad senare i veckan.

             måndag kl 10.00 (fredag kl 16.15)
             ==================================
USD/SEK    9:5095   (9:4948)   Statsobl  2y -0,35  (-0,34)
EUR/SEK   10:5190  (10:5041)   Statsobl 10y  0,02   (0,03)
EUR/USD    1:1062   (1:1063)   Ty obl   10y -0,31  (-0,30)
US obl 10    1,82     (1,83)

Malcolm Svensson Rothmaier +46 8 5191 7918

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -