MAKRO
HÅLLPUNKTER ATT BEVAKA KOMMANDE VECKA (Direkt)

2019-12-06 15:37

TISDAG DEN 10 DECEMBER

======================

- Tyskland: ZEW-index december kl 11.00

Väntas stiga svagt till 3,5 från -2,1, och även nuläget förbättras lite till -22,0 från -24,7.

ONSDAG DEN 11 DECEMBER

======================

- SCB: KPI november kl 9.30

KPIF-inflationen i Sverige väntas ha stigit till 1,6% i november, enligt Infront Datas prognosenkät. Det är något under Riksbankens prognos på 1,7%. KPIF-inflationen exklusive energi väntas samtidigt ligga stilla på 1,7% i november, jämfört med i oktober, även det under Riksbankens prognos på 1,9%.

I oktober steg KPIF-inflationen till 1,5%, från 1,3% månaden dessförinnan.

"Oväntade prisrörelser för paketresor och reparationer i hemmen i oktober gör november-KPI, som historiskt endast har avvikit svagt från konsensusestimaten, svårare att förutspå i år", skriver SEB:s Olle Holmgren i ett kundbrev.

- USA: KPI november kl 14.30

KPI-inflationen väntas stiga till 2,0% från 1,8%, medan kärninflationen antas ligga kvar på 2,3%. Kärninflationen har legat inom spannet 2,0-2,4% sedan årsskiftet.

- FED: räntebesked kl 20.00

Samtliga 73 bedömare i Bloomberg News prognosenkät spår oförändrad ränta på 1,5-1,75%. Fed-ledamöterna med Jerome Powell i spetsen har varit tydliga med att de är bekväma med den nuvarande hållningen och att det skulle krävas en "betydande förändring" i utsikterna för att de ska fundera på att agera i närtid. Den nya räntebanan, "dot plot", väntas också visa ett Fed som ligger "on hold" ett tag.

TORSDAG DEN 12 DECEMBER

=======================

- AF: arbetslöshet november kl 6.00

Statistiken från Arbetsförmedlingen har fått ökad uppmärksamhet i och med SCB:s problem med AKU. Enligt AF steg arbetslösheten till 7,1 procent i oktober, jämfört med 6,9 procent i oktober förra året.

- SCB: arbetslöshet november kl 9.30

Den säsongsrensade arbetslösheten väntas ha stigit till 6,8% i november, från 6,6% i oktober, enligt Infront Datas prognosenkät.

Ekonomerna på Swedbank konstaterar att arbetsmarknadsstatistiken blivit en följetong efter SCB:s stora kvalitetsmiss med AKU och de påpekar att även om SCB nu har reviderat sin statistik så bör man ta månads-AKU med en extra nypa salt framöver då urvalet har minskat.

- ECB: räntebesked kl 13.45

Väntas hålla depositräntan oförändrad på 0,50%. ECB sjösatte ett stimulanspaket i september och väntas låta detta börja verka innan det kan bli aktuellt med nya åtgärder, även om inflationen är ihärdigt under målet.

Detta blir Christine Lagardes första möte som ny chef. Hon talade utförligt inför EU-parlamentet tidigare i veckan, och tycktes då inte i någon mer påtaglig fråga avvika från företrädaren, utan betonade åter att de är beredda att använda tillgängliga verktyg vid behov.

Om något har hon möjligen betonat ECB har en roll att spela i klimatomställningen, och hon hänvisar också den översyn av det penningpolitiska ramverket som snart ska inledas.

"Marknaden väntas handlas sidledes genom pressträffen. Vi tvivlar på att några specifika detaljer kommer att annonseras men vi hoppas på åtminstone något om omfånget. Någon deadline tror vi inte annonseras", skriver Danske Bank.

- Storbritannien: parlamentsval

Boris Johnson och hans Tories har haft en stabil ledning i opinionen under en tid, vilket drivit upp pundet på förväntningar om att det ska landa i en stabil majoritet i parlamentet och därmed lite mindre osäkerhet om brexit.

Att opinionsmätningar visat väldigt fel inför tidigare val och systemet med majoritetsval i enmansvalkretsar gör att det finns skäl till försiktighet i antagandena.

Boris Johnson har lovat att ta Storbritannien ur EU till den 31 januari om han vinner valet.

Nordea tror på en positiv marknadsreaktion om de konservativa har framgång.

"Klarhet är allt som betyder något i brexitberättelsen. Osäkerheten kommer troligen att dröja sig kvar in på 2020 oavsett valresultat då många hinder ligger i vägen även om det blir ett brexitavtal. Ett nytt handelsavtal med EU måste förhandlas fram snabbt. Och vad händer om Skottland och Nordirland vill lämna Storbritannien?", skriver Nordea.

FREDAG DEN 13 DECEMBER

======================

- Japan: Tankan 4 kv kl 0.50

Index över stora industriföretag väntas ha sjunkit till 3 från 5 föregående kvartal, och även tjänsteföretagen väntas visa ett dämpat sentiment.

- USA: detaljhandel november kl 14.30

Väntas ha ökat med 0,4% m/m efter en uppgång med 0,3% föregående månad. Exklusive bilar och bensin spås också en uppgång med 0,4%.

Att konsumenterna håller humöret uppe inför den viktiga helghandeln är viktigt för att inte inbromsningen ska fortsätta och därmed för Feds utsikter. De lär däremot mer titta på helheten november-december, då en del av försäljningen förskjutits mot Black Friday-försäljningen, även om just Cyber Monday i år inföll i december.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -