FINANS
RADIKAL OMSTÖPNING FORTSÄTTER PÅ HSBC - CHEFSROLL DELAS (Direkt)

2019-12-06 15:16

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) HSBC:s tillförordnade vd, Noel Quinn, fortsätter sin veritabla omstöpning för att få fart på lönsamheten för banken genom att sparka den högprofilerade investmentchefen Samir Assaf och dela upp hans roll på två, uppger källor för Bloomberg News.

Vd Noel Quinns hela strategiska omstrukturering, som väntas leda till kraftiga åtstramningar på flera av bankens handlargolv, kommer presenteras formellt i en affärsplan först i februari, enligt nyhetsbyrån. Redan nu är det dock klart att Samir Assaf får lämna och att han ersätts av Gregory Guyett och Georges Elhedery på posten. Båda finns redan inom HSBC:s globala investmentverksamhet.

Den globala banken, som har fokus på Asien men säte i London, genomgår sin mest djupgående omstrukturering någonsin och Samir Assafs frånträdande är en konsekvens av detta. Han har varit högsta chef över investmentbankdivisionen sedan 2011 och kommer vara kvar i banken på en annan post, enligt tidigare rapporter från Reuters.

Investmentverksamhet i så väl HSBC som många konkurrenter har de senaste åren slitit ont med lönsamheten, som pressats från myndighetshåll för den utbredda nonchalans som rått mot regler i fråga om penningtvätt och bedrägerier.

HSBC har varit bland de allra sämsta i klassen med en repertoar på området som får de nordiska bankernas mer sentida penningtvättsbekymmer att blekna i jämförelse.

Banken har de senaste tio åren fått ägna sig åt att tvätta byken efter domar i flera länder. HSBC:s mest kända härvor har inkluderat drivor av föga smickrande komponenter - både terrornätverket Al Qaida och latinamerikanska drogkarteller använde banken som en sluss in till så väl USA:s finansmarknad. Bötessummorna blev rekordhöga sedan myndighetsutredningar klarlagt omfattningen: 60.000 miljarder dollar i penningtvättstransaktioner.

Parallellt med att HSBC:s rykte dragits i smutsen har en mängd makroekonomiska faktorer gjort livet surt för konventionella bankaffärer de senaste åren. Särskilt det utdraget extremlåga ränteläge som fortsatt råder har lett till en strukturell nednötning efter den finanskris som bröt ut 2008 och som dessutom i grova drag var förorsakad av just investmentbankerna. I första halvåret 2019 rasade de världsledande investmentbankernas intäkter till den lägsta nivån på 13 år.

I HSBC:s fall har även verksamheten varit drabbad av ett flertal avpolletteringar i chefsleden sedan banken tvingats ta ett vidare internt grepp om regelefterlevnaden. En amerikansk myndighetsutredning beskrev banken som "genomsyrad av en rutten och förgiftad kultur", och bankens egen genomlysning fann sedermera omfattande policybrott i ledningen.

Ordförande Mark Tucker har uttryckt sitt fulla stöd för Noel Quinns omstöpning av banken trots att denne hittills endast är tillsatt på interrimsbasis efter att företrädaren John Flint under uppmärksammade former gavs foten i somras.

Tvåårsgraf: HSBC (röd), Goldman Sachs (gul), Morgan Stanley (blå), Credit Suisse (vit)

Bildkälla: Infront

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -