BÖRSEN
REKOMMENDATIONSHÖJNINGAR LYFTER VERKSTAD, OMXS30 -0,2% (Direkt)

2019-11-28 09:59

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen inledde torsdagens handel med en måttlig nedgång, sedan onsdagens amerikanska börsuppgång inte följts upp i asiatisk torsdagshandel.

Bäst bland storbolagen klarade sig Sandvik och SKF, med stöd av höjda analytikerrekommendationer. Storbankerna fanns bland förlorarna.

Strax före klockan 10 var Stockholmsbörsens OMXS30-index ned 0,2 procent till 1.735. Aktier för 1,7 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. I Tyskland och Frankrike var motsvarande index då ned 0,3-0,4 procent.

Det globala börshumöret vände söderut sedan USA:s president Donald Trump till synes något motvilligt undertecknat ett lagförslag till stöd för demokratiutvecklingen i Hongkong. Kinesiska ledare reagerade starkt, men några tecken på att handelsdiskussionerna avbryts har inte dykt upp.

Det svenska storbolagsindexet OMXS30 toppades av Sandvik och SKF, som steg 1,6 respektive 0,7 procent. Exane BNP Paribas har höjt sina betyg för aktierna till outperfrom med högre riktkurser. Mäklarfirman sänker dock Epiroc som tappade 1 procent, till underperform.

I övrigt var det mest röda siffror för storbolagen. Svagast för dagen var SSAB, som tappade 1,6 procent, och Getinge, ned 1,2 procent.

Banksektorn tyngde också index, med Handelsbanken som svagaste kort efter en nedgång på 1 procent. Gårdagens kursvinnare SEB backade 0,7 procent.

Finansinspektionen förslår en höjning av riskvikterna för företagsexponeringar med säkerhet i kommersiella fastigheter. Vidare säger finansmarknadsminister Per Bolund till Dagens industri att IMF ska leda en penningtvättsgranskning avseende Norden, Baltikum och Sverige.

Gränges retirerade 1,1 procent sedan bolaget flaggat för förvärv av Konin, en polsk tillverkare av valsad aluminium, för 2,3 miljarder kronor på skuldfri bas. En företrädesemission om 2 miljarder kronor kommer att genomföras.

Strålterapibolaget Elekta redovisar ett ebita-resultat på 539 miljoner kronor för det andra kvartalet i sitt brutna räkenskapsår, helt i nivå med det preliminära resultat som tidigare aviserats. Aktien var i stort sett oförändrad.

Sämre gick det för Sensys Gatso, som utvecklar system för trafiksäkerhet och trafikinformatik, var aktie föll drygt 9 procent efter att bolaget vänt till förlust i det tredje kvartalet. "Engångskostnader" i USA och Tyskland, hävdar bolaget.

Informationstjänsteföretaget Karnov rapporterade en nettoomsättning på 190 miljoner kronor (176) för det tredje kvartalet. Den organiska tillväxten var 6 procent. Aktien belönades med en uppgång på 2,5 procent.

Lime tappade 4 procent till 137 kronor sedan den störste ägaren Monterro på onsdagskvällen sålt 1,2 miljoner aktier i bolaget till kursen 136 kronor, en rabatt med knappt 5 procent jämfört med stängningskursen.

Affärsvärlden rekommenderar i sitt senaste nummer köp av Gunnebo, som steg nästan 4 procent. Även Ework fick ett positivt omdöme och adderade 5 procent.

De amerikanska börserna håller stängt på torsdagen för Thanksgiving-firande.

Graf: Stockholmsbörsens OMXS30-index 28 november

Källa: Infront

Michael Bernander +46 8 5191 7917

Nyhetsbyrån Direkt


Elekta B - I dag

{point.key}

Gränges - I dag

{point.key}

Karnov Group - I dag

{point.key}

Lime Technologies - I dag

{point.key}

Sandvik - I dag

{point.key}

SKF B - I dag

{point.key}

Sensys Gatso Group - I dag

{point.key}

Epiroc B - I dag

{point.key}

SEB A - I dag

{point.key}

Handelsbanken A - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
- -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -