RÄNTOR/VALUTOR
SVAGARE EURO EFTER PMI, LAGARDE VILL HA HJÄLP (Direkt)

2019-11-22 16:20

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna sjönk och euron tappade på fredagen, efter en ny PMI-besvikelse. Industrin visade visserligen bottenkänning, men å andra sidan syns fortsatta negativa spridningseffekter till tjänstesektorn.

Tyska räntor var 2-3 punkter ned vid svensk stängning, medan euron tappat till 1:1050-nivån mot dollarn.

BNP i Tyskland visade en uppgång med 0,1 procent tredje kvartalet från andra, i linje med det preliminära utfallet. Konsumtionen steg medan investeringarna tyngde.

Mer fokus riktades mot PMI. Frankrikes och Tysklands inköpschefsindex hade lite bättre utfall, och den tyska industrin har vänt upp till 43,8, efter att ha bottnat på 41,7 i september.

Men euroområdets kombinerade inköpschefsindex sjönk till 50,3 i november, jämfört med 50,6 föregående månad, under väntade 50,9. Industri-PMI steg till 46,6 från 45,9 föregående månad, medan tjänste-PMI sjönk till 51,5 från 52,2.

Chris Williamson, chefekonom på IHS Markit, sade att euroområdets ekonomi i stort ligger still och att PMI indikerar en BNP-tillväxt på 0,1 procent (q/q) fjärde kvartalet, ned från 0,2 procent tredje kvartalet.

Tillverkningsindustrin förblir i den djupaste nedgången på sex år under pågående handelskonflikter, och i november syns nya tecken på att det spiller över på tjänstesektorn, noterbart via lägre sysselsättningstillväxt.

"Gryende livstecken i euroområdets kärnländer som Tyskland och Frankrike är välkomna nyheter, liksom en lättnad i nedgången i industrin, men ett nytt orostecken är att resten av regionen har sjunkit ned i kontraktion för första gången sedan början på 2013", sade han.

Oxford Economics noterade att medan vi nu är bekanta med de dystra PMI-detaljerna från Tyskland, så är nedgången i sysselsättning i privat sektor i november alarmerande.

"Detta motverkas av en dämpad nedgång i ny exportaktivitet och uppgång i industrin, vilket ger lite hopp om att industrisektorn bottnar", skrev de.

Tidigare hade euron fått lite stöd av Christine Lagardes första offentliga anförande som ECB-chef. Hon var försiktig i att peka ut riktningen i närtid, och hänvisade till en kommande översyn av ECB:s penningpolitik.

Hon sade att det globalt råder stor osäkerhet som dämpar tillväxten och ECB:s penningpolitik kommer fortsatt att vara stöttande.

"Men det är tydligt att penningpolitiken skulle uppnå sitt mål snabbare och med mindre sidoeffekter om även annan policy stöttade tillväxten", sade hon.

För finanspolitiken handlar det inte bara om den samlade hållningen i de offentliga utgifterna, utan även om dess samansättning, med investeringar som kan stödja efterfrågan i dag och utbudet i morgon.

Även som IMF-chef var Christine Lagarde inne på att finanspolitiken bör bära större del av bördan för att få upp tillväxten.

SEB noterade att ECB-chefen i sitt anförande fortsätter temat från septembermötet med uppmaning till mer och koordinerat agerande från finanspolitiken. Detta hanterar den mycket tomma verktygslådan och en önskan om att andra policyansvariga ska göra mer. Men det är en syn som Lagarde och ECB-rådet måste ändra om ekonomin försämras mer.

"Vi behåller vårt antagande om en ny räntesänkning (10 punkter) i mars, men det beror så klart på data och vi erkänner att de senaste veckornas förändrade tillväxtmomentum har minskat sannolikheten för en sänkning", skrev SEB.

Den tyska ekonomin kan vara nära en vändpunkt och att tjänste-PMI i Tyskland och Frankrike går sidledes indikerar i alla fall att spridningseffekterna inte förvärras, enligt SEB.

Börserna i såväl Europa som USA var upp på fredagen, med fokus på handelsfrågorna. Kinas president Xi Jinping upprepade att de vill arbeta fram ett initialt avtal med USA och att de försökt undvika ett handelskrig, samtidigt som de inte är rädda för motåtgärder vid behov.

Tidigare har såväl senaten som representanthuset i USA röstat igenom "Hong Kong Human Rights and Democracy Act", som Donald Trump väntas underteckna inom kort. Den kräver en årlig översyn av Hongkongs särskilda handelsstatus och kan öppna för sanktioner mot personer som bryter mot mänskliga rättigheter.

"Om han tvingas skriva på den så kommer det att skapa ytterligare ett osäkerhetsmoment till denna fas i handelsavtalet, och därmed kanske trycka in det i nästa år*", sade Matt Simpson på Gain Capital till Reuters.

Donald Trump själv sade i Fox & Friends att ett avtal med Kina är nära och att han inte bestämt sig om resolutionen om Hongkong.

Brittiska räntor var ned 4-5 punkter medan pundet tappade cirka 0,5 procent mot dollarn efter att såväl tjänste- som industri-PMI sjunkit under 50-nivån. Det gav ett kombinerat PMI på 48,5, den svagaste nivån sedan brexitomröstningen 2016.

USA-räntorna vände upp på eftermiddagen, med förnyad rörelse efter Markits PMI som visade en större uppgång än väntat för såväl industrin som tjänstesektorn. Dollarn stärktes till 108:70 mot yenen.

Svenska räntor sjönk 1-2 punkter, medan kronan stärktes 1 öre till 9:61 mot dollarn och 4 öre till 10:62 mot euron.

Mikael Sandbladh +46 8 5191 7933

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -