MAKRO
HÅLLPUNKTER ATT BEVAKA KOMMANDE VECKA (Direkt)

2019-11-22 15:19

MÅNDAG DEN 25 NOVEMBER

======================

- Tyskland: IFO-index november kl 10.00

Låg i oktober stilla på 94,6, efter den lilla uppgång som kom i september efter fem raka månader av nedgångar.

Oktoberutfallet var i linje med förväntningarna.

Index över det aktuella läget sjönk till 97,8 från 98,6, väntat 98,0, medan index över förväntningarna om framtiden steg till 91,5 från 90,9 föregående månad. Väntat var 91,0.

Enligt Nordea är den stora frågan huruvida IFO-indikatorerna håller på att bottna ur eller om svagheten fortsätter.

"Vi kan komma att se mer stabilisering svagt på uppsidan från nuvarande nivåer i november på grund av utsikterna för ett "fas ett"-avtal mellan USA och Kina och det faktum att sannolikheten för en hård brexit har minskat", skriver Nordea i ett kundbrev.

De konstaterar att dessa faktorer tynger tysk ekonomi som är beroende av export.

"Vår generella syn är att tillväxtbilden kommer att förbli utmanande för den tyska ekonomin de kommande kvartalen också med tanke på de svaga utsikterna i eurozonen", skriver Nordea.

Konsensusprognosen för IFO-index ligger på en uppgång till 95,0 i november.

TISDAG DEN 26 NOVEMBER

======================

- USA: hushållens konfidensindikator november kl 16.00

De amerikanska hushållens förtroende sjönk oväntat till 125,9 i oktober från 126,3 i september, enligt Conference Boards månatliga mätning. Väntat var i stället en uppgång till 128,0.

Synen på det aktuella läget steg, medan förväntningarna däremot sjönk.

Nu i november väntas index stiga till 126,8.

ONSDAG DEN 27 NOVEMBER

======================

- USA: Chicago PMI november kl 15.45

Sjönk oväntat till 43,2 i oktober, från 47,1 månaden före. Väntat var en uppgång till 48,0.

Delindex för sysselsättning, produktion sjönk i en långsammare takt i oktober, medan nya order sjönk i en snabbare takt. Delindex för priser steg i en långsammare takt i oktober.

I november väntas inköpscheferna i Chicago har blivit mer optimistiska och index ha stigit till 47,1.

- USA: konsumtion, inflation (PCE) oktober kl 16.00

Sedan i april har varupriserna stigit svagt m/m på grund av tullar, men i september vände denna trend.

Nordea undrar om den långsiktiga strukturella trenden med fallande varupriser nu har återinstallerats.

"Det hänger troligtvis på hur handelskriget mellan USA och Kina utvecklas", skriver de i ett kundbrev.

Utsikterna för ett "fas ett"-avtal minskar sannolikheten för ytterligare tullar, enligt Nordea, som också kommer att följa om hyrespriserna har stigit så lite som KPI-utfallet antydde, trots att det låga utbudet av tillgängliga fastigheter borde ge motsatt resultat.

Banken tror inte att inflationen kommer att vara speciellt avgörande för Feds penningpolitik just nu, utan att oro för tillväxten för närvarande väger tyngre.

Konsensus för oktober är ett index för kärninflationen (core PCE) på 1,7%, oförändrat från i september.

Såväl inkomster som privatkonsumtionen i USA väntas ha ökat med 0,3% under månaden. I september steg inkomsterna med 0,3% och konsumtionen med 0,2%.

- FED: Beige Book kl 20.00

Av Federal Reserves senaste regionala konjunkturrapport framgick att den amerikanska ekonomin växte i "knapp till blygsam takt" (slight to modest) från början av september till början av oktober.

Den ihållande handelskonflikten mellan USA och Kina och en långsammare global ekonomisk tillväxt påverkade aktiviteten, men hushållens konsumtion sågs som solid, och aktiviteten i den icke-finansiella tjänstesektorn ökade på ett stabilt sätt.

Prisökningarna var dämpade enligt de flesta distrikt, men detaljhandeln hade större förmåga att föra vidare stigande inputpriser till nästa led än tillverkningsindustrin.

TORSDAG DEN 28 NOVEMBER

=======================

- KI: konjunkturbarometer november kl 9.00

Indikationer från analytiker tyder på små förändringar i barometerindikatorn i november. I oktober sjönk den till 93,6, från 94,4 i september.

Såväl indikatorn för tillverkningsindustrin som hushållens förtroende väntas ha sjunkit något.

- SCB: detaljhandel oktober kl 9.30

Den svenska detaljhandelns försäljning väntas ha ökat med 3,1% i oktober jämfört med motsvarande månad föregående år, enligt Infront Datas prognosenkät. Jämfört med i september väntas försäljningen ha minskat 0,1%.

Swedbank tror på en fortsatt stark tillväxt i detaljhandeln i oktober, med stöd av både dagligvaror och sällanköp. Volymmässigt och kalenderkorrigerat ser de en ökning med 3,0% i årstakt.

"Givet vår optimistiska syn är risken snarast på nedsidan för månaden. Hushållens konsumtion väntas under fjärde kvartalet och under kommande år få fortsatt stöd av såväl skatteförändringar (som bonus-malus och pensionärsskatten) som en hygglig sysselsättningstillväxt och fortsatt låga räntor", skriver Swedbank i sitt veckobrev.

- EMU: barometerindikator november kl 11.00

Enligt Bloomberg News prognossammanställning väntas barometerindikatorn för euroområdet i november ha stigit marginellt till 101,0, från 100,8 månaden före.

Konfidensindikatorn för industrin väntas ha stigit till -9,1, från -9,5 i oktober, medan tjänsteindikatorn spås ligga kvar på 9,0.

I oktober sjönk barometerindikatorn till 100,8, från 101,7, väntat var en mindre nedgång till 101,1.

Kommissionen noterade att nedgången berodde på lägre förtroende inom industrin, tjänstesektorn, detaljhandeln och bland konsumenter, medan förtroendet förbättrades markant inom byggsektorn.

- Tyskland: KPI (prel) november kl 14.00

Inflationstakten i Tyskland sjönk till 1,1% i oktober, jämfört med 1,2% i september. Jämfört med månaden före ökade konsumentpriserna med 0,1%.

Konsensusprognosen för november ligger på -0,6% m/m och 1,3% y/y. Energipriserna väntas fortsätta tynga då låga vattennivåer i Rehn lyfte energikostnaderna i november i fjol. Från nästa månad bör detta nedåtbidrag falla ur statistiken.

Priserna på paketresor är fortsatt en stor källa till osäkerhet i prognoserna för tysk KPI. I november i fjol föll priserna nästan 30%, att jämföra med nedgångar på i genomsnitt 20% åren dessförinnan.

FREDAG DEN 29 NOVEMBER

======================

- SCB: BNP 3 kv kl 9.30

SCB:s BNP-statistik för det tredje kvartalet väntas visa att tillväxten växlade upp något.

Enligt Infront Datas prognosenkät väntas Sveriges BNP ha ökat 0,2% under tredje kvartalet jämfört med närmast föregående kvartal. Jämfört med motsvarande kvartal 2018 väntas BNP ha ökat med 1,7%.

Nordea konstaterar att svensk ekonomi stod och stampade på i stort sett samma ställe under första halvåret och de tror att BNP-tillväxten var dämpad även under årets tredje kvartal.

Jämfört med tredje kvartalet 2018 ser Nordea en BNP-tillväxt på 1,8 procent, men det beror på baseffekter (ett svagt jämförelsekvartal).

Nordeas chefanalytiker Torbjörn Isaksson tror dock att återhämtningen i såväl bostadspriser som konsumtion kommer att fortsätta kommande kvartal, vilket "även talar för att nedgången i bostadsbyggandet planar ut inom en inte alltför avlägsen framtid".

"Investeringarna är en joker", skriver han i ett kundbrev, och tillägger att mycket tyder på att även industrins investeringar föll under tredje kvartalet. Dessutom har optimismen i tjänstesektorn dämpats, vilket skapar osäkerhet.

SEB räknar med en tillfällig återhämtning för BNP under tredje kvartalet, där god tillväxt för exporten och en återhämtning i hushållens konsumtion är drivkrafterna. Fasta investeringar väntas samtidigt fortsätta att tynga på nedsidan.

Swedbank är inne på samma spår, men ser en viss uppåtrisk för offentlig konsumtion med anledning av upprevideringen av AKU, medan svaga sentimentsindikatorer innebär en nedåtrisk för deras prognos.

- EMU: KPI (prel) november kl 11.00

Commerzbank tror att inflationstakten i eurozonen kommer att stiga svagt till 0,8% i november, från 0,7% i oktober, trots lägre energipriser.

"Skälet till det är skuttet i kärn-KPI-inflationen från 1,1% i oktober till väntade 1,3% i november, vilket beror på en statistisk störning", skriver banken i ett kundbrev.

De noterar att inflationstakten i euroområdet fortsatt kommer att bli märkbart förvrängd av metodförändringen för hur priserna på paketresor beräknas i Tyskland i år.

Konsensus tror på en inflationstakt på 0,9% och att kärn-KPI ska ha stigit till 1,2%.

- Regeringen: Riksbanksutredningen presenteras kl 11.30

Riksbankskommittén lämnar sitt slutbetänkande. Huvuddragen presenterades på DN Debatt den 11 oktober, bland annat att Riksbanken vid behov måste vända sig till riksdagen om de vill ändra preciseringen av prisstabilitetsmålet och att direktionen ska krympas från sex till fem ledamöter. Dessutom ska Riksbankens ansvar för finansiell stabilitet tydliggöras.

"Riksbankskommittén föreslår att Riksbanken, utan att åsidosätta målet om låg och stabil inflation, ska bidra till en balanserad utveckling av produktion och sysselsättning. Banken får också ett tydligare ansvar för finansiell stabilitet och ska samverka med andra myndigheter", skrev ledamöterna på DN Debatt.

Swedbank bedömer inte att förslagen till ändringar i penningpolitikens ramverk har någon större bäring på penningpolitiken i närtid.

"Det kommer nämligen dröja flera år innan den nya riksbankslagen träder i kraft, troligen inte förrän 2023. I huvudsak innebär förslaget endast att man lagfäster rådande praxis med ett flexibelt inflationsmål. Positivt för Riksbanken är att Riksbanken ska bli tydligare med sitt ansvar för finansiell stabilitet och förbättra samarbetet med andra myndigheter. Det kan innebära att Riksbanken åter kan komma att beakta den finansiella stabiliteten i penningpolitiken något mer. I det sammanhanget är det intressant att kommittén föreslår en proportionalitetsprincip", skriver Swedbank i ett kundbrev.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -