BÖRSEN
ASTA ZENECA BROMSADE INDEXNEDGÅNG, OMXS30 -0,5% (Direkt)

2019-11-21 17:49

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen handlades klart under nollstrecket större delen av torsdagen, men återhämtade något av nedgången på eftermiddagen.

Den initialt svagare utvecklingen följde på negativa signaler från samtalen kring handelskriget mellan Kina och USA. Uppgifter i kinesiska media om att vice premiärminister Liu He är försiktigt optimistisk till chanserna att nå ett "fas ett"-handelsavtal med USA tolkades försiktigt positivt. Wall Street inledde emellertid torsdagen med en mindre nedgång.

Läkemedelsbolaget Astra Zeneca och modejätten H&M tog toppositionerna i det svenska storbolagsindexet, medan råvaru- och verkstadsbolag återfanns på nedsidan med Boliden i botten.

Vid stängning var Stockholmsbörsens OMXS30-index ned 0,5 procent till 1.720,1. Aktier för drygt 16 miljarder kronor omsattes på Stockholmsbörsen. I Tyskland var motsvarande index ned 0,2 procent.

I botten av storbolagslistan låg ett antal konjunkturkänsliga industri- och gruvbolag, med Boliden som svagaste kort efter en nedgång på 3,1 procent. Klart ned var det även för skogsjätten SCA och ståltillverkaren SSAB, som båda förlorade kring 2 procent.

Storbankerna gick generellt bättre än index, med mindre nedgångar för Swedbank och Nordea, medan Handelsbanken och SEB steg något.

Bland det lilla fåtalet vinnare stack Astra Zeneca ut med en uppgång på 1,3 procent. Bolaget har fått ett tilläggsgodkännande av FDA för behandling av vuxna patienter med Calquence mot leukemi. Klart upp var även defensiva Swedish Match.

Utanför OMXS30 förlorade teknikhandelskoncernen Addtech, som i slutet av oktober drabbades av ett omfattande dataintrång, 4,5 procent.

"Vi arbetar enligt plan och gör framsteg för varje dag", sade vd Niklas Stenberg om åtgärdsprogrammet till Nyhetsbyrån Direkt, utan att i dagsläget ge någon mer detaljerad information om hur långt man kommit eller när det kan bli klart.

Bioteknikbolaget Oncopeptides steg däremot över 8 procent efter uppgifter om att konkurrenten GSK oväntat visat sig inte vara anmäld med ett konkurrerande preparat på en amerikansk mässa.

Forskningsbolaget Kancera föll över 40 procent efter att ha föreslagit en fullt garanterad företrädesemission om cirka 61 miljoner kronor för att finansiera en fas 2a-studie med hjärtläkemedelskandidaten Kand567.

Dåligt gick det även för Raketech, som rasade 16 procent efter ett organiskt försäljningsfall på 18 procent i det tredje kvartalet. I samma riktning gick Nepa, som gör mjukvara för marknadsundersökningar. Aktien föll 9 procent efter att ha redovisat klart ökad förlust.

Odd Molly lyfte nästan 11 procent och fortsatte därmed uppgången sedan ordförande och storägare Patrik Tillman ökat sitt innehav i bolaget. Aktien har stigit kraftigt de senaste dagarna efter beskedet om en omdaning av bolaget.

På Spotlight rusade mjukvaruföretaget Comintelli, som erbjuder en molnbaserad tjänst för omvärldsbevakning, med hela 39 procent under för aktien stor omsättning, efter en ordentlig försäljningsökning och resultatförbättring.

Graf: OMXS30-index torsdagen den 21 november

Källa: Infront

Michael Bernander +46 8 5191 7917

Nyhetsbyrån Direkt


Autoliv SDB - I dag

{point.key}

Bahnhof B - I dag

{point.key}

Boliden - I dag

{point.key}

Catella B - I dag

{point.key}

Comintelli - I dag

{point.key}

Genovis - I dag

{point.key}

Hennes & Mauritz B - I dag

{point.key}

Kancera - I dag

{point.key}

Raketech Group Holding - I dag

{point.key}

SSAB B - I dag

{point.key}

SCA B - I dag

{point.key}

Addtech B - I dag

{point.key}

Oncopeptides - I dag

{point.key}

AstraZeneca - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -