RÄNTOR/VALUTOR
SVAGARE KRONA, RÄNTOR NED PÅ HANDELSSPÄNNINGAR (Direkt)

2019-11-20 10:40

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Det går nedåt på asiatiska och europeiska börser och räntor har förts ned sedan spänningarna ökat mellan USA och Kina. I det sämre riskklimatet har kronan försvagats mot euro och yen.

"Marknaderna har i omkring 20 månader underskattat riskerna för om det överhuvudtaget blir ett handelsavtal. Oavsett om det är statspapper, aktier eller valutor så ompositionerar sig investerare nu för risken att de politiska oroligheterna håller i", sade Stephen Miller på GSFM, en del av CI Financial Group, till Bloomberg News.

Tyska och svenska tioårsräntor har inlett onsdagen med att sjunka runt 6 punkter. Amerikansk motsvarighet är ned i samma härad jämfört med räntenivån på tisdagseftermiddagen.

USA:s president Donald Trump hotade på tisdagen Kina med höjda tullar om de inte skriver under ett handelsavtal och senare på kvällen godkände senaten lagstiftning som stöttar Hongkong. Detta ledde i sin tur till varningar om motåtgärder från Kina, vilket kan komma att försvåra handelssamtalen mellan de två länderna.

Under den asiatiska handelssessionen fördes börserna nedåt och de ledande europeiska indexen har öppnat ned upp till omkring 1 procent. I Stockholm är börsen ned med bankerna i botten med penningtvättsrisker kvar på tapeten. USA-terminerna är ned uppemot 0,5 procent på onsdagsförmiddagen.

I kväll klockan 20.00, svensk tid, publicerar Federal Reserve protokollet från FOMC-mötet den 30 oktober. Då sänktes målnivån för dagslåneräntan Fed funds, till ett intervall mellan 1,50 och 1,75 procent. Sänkningen var väntad. Fed-kommittén var dock oenig om räntebeslutet, Esther George och Eric Rosengren ville lämna ränteintervallet oförändrat.

Många Fed-ledamöter har hållit tal sedan mötet, men analytiker hoppas ändå att protokollet kan ge ytterligare vägledning om hur övertygade ledamöterna är om att det blir en lång paus för ytterligare räntejusteringar.

Dollarn är något stärkt mot euro och en aning försvagad mot yen sedan tisdagseftermiddagen. Kronan har samtidigt försvagats 6 till 7 öre mot dollar och euro. Den exportkänsliga australienska dollarn har även den försvagats mot USA-dollarn i det försämrade riskklimatet.

Pundet är något försvagat mot dollarn, ned till runt 1:29, sedan tisdagskvällens TV-debatt mellan Boris Johnson och Jeremy Corbyn. Knappt tre veckor före parlamentsvalet visar Yougovs nationella opinionsmätningar att regeringspartiet Tories stöds av 42 procent, Labour av 30 och Liberaldemokraterna av 15 procent. Ett sådant resultat skulle ge Boris Johnson en majoritet i underhuset.

Utöver kvällens Fed-protokoll är onsdagens agenda relativt tunn efter att Riksbanken publicerat sin halvårsvisa finansiella stabilitetsrapport. Riksbanken anser att riskerna för den finansiella stabiliteten har ökat sedan i våras.

"I Sverige medför hushållens höga skulder och sårbarheterna i banksystemet att det svenska finansiella systemet är känsligt för störningar. Det är därför viktigt att motståndskraften i det finansiella systemet ökar", framhöll Riksbanken.

ECB skrev i sin motsvarighet att den expansiva penningpolitiken medför risker för den finansiella stabiliteten. De låga räntorna har uppmuntrat till överdrivet risktagande från investeringsfonder och försäkringsbolag, liksom på en del fastighetsmarknader, skrev ECB.

Tysk PPI kom på morgonen in under förväntan.

              onsdag kl 10.35 (tisdag kl 16.15)
             ==================================
USD/SEK    9:7004   (9:6333)   Statsobl 2y  -0,36  (-0,36)
EUR/SEK   10:7330 (10:6668)   Statsobl 10y  -0,07  (-0,01)
EUR/USD    1:1065   (1:1074)   Ty obl  10y  -0,38  (-0,34)
US obl 10    1,74     (1,80)

Malcolm Svensson Rothmaier +46 8 5191 7918

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -