LO
KOMMUNER BEHÖVER MINST 90 MDR KR, REFORMERNA RAMVERK (R) (Direkt)

2019-11-20 10:45

(Rättar: reformeras i stället för finansieras i stycke ett)

STOCKHOLM (Direkt) Kommunerna behöver ett resurstillskott på minst 30 miljarder kronor per år under de närmaste tre åren. För att möjliggöra sådana satsningar bör det finanspolitiska ramverket reformeras.

Det sade LO-ekonomen Åsa-Pia Järliden Bergström vid en pressträff på onsdagen där LO-ekonomerna presenterade sin nya konjunkturprognos.

"Det kommer att behövas väldigt mycket pengar, som bara handlar om att bibehålla nivån", sade hon.

Hon sade att det kommer att krävas stora rekryteringar i kommunerna, bara för att bibehålla dagens personaltäthet och med ett tillskott på 90 miljarder kronor skulle kommunerna kunna anställa 140.000-160.000 personer. Dessutom skulle arbetslösheten sänkas 1-1,5 procentenhet.

Åsa-Pia Järliden Bergström sade att de offentliga finanserna är mycket starka, även på lång sikt, där det nya finansiella ramverket är för ambitiöst och bör reformeras.

"Vi har unikt starka statsfinanser. Det är synd om en självpåtagen tvångströja ska göra att vi inte kan finansiera välfärden", sade hon.

LO vill att det finanspolitiska ramverket ska medge ett underskott i statsfinanserna under en period. Med ökade statsbidrag till kommunerna på 90 miljarder kronor skulle det bli underskott kommande år, men den offentliga skulden skulle stabiliseras på dagens nivå på 35 procent av BNP.

Johan Bahlenberg +46 8 5191 7935

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -