SEB Bioteknikfond C
SEB Bioteknikfond ökade 3,2 procent i oktober - defensiv position gentemot index (Finwire)

2019-11-18 15:28
SEB Bioteknikfond C EUR ökade med 3,2 procent under oktober, vilket är sämre än sitt index som steg 5,3 procent. Hittills i år ligger fonden bakom sitt index med en uppgång på 7,3 procent jämfört med 13,4 procent för index. Det framgår i en månadskommentar från förvaltarna, Maria Werner och Christian Darenhill.

Generellt var månaden en god månad för den globala aktiemarknaden, så även för bioteknikmarknaden. Detta efter starka kvartalsrapporter och flera makroekonomiska händelser som mottogs gott av marknaden, med exempel som förbättrad situation i både brexit-frågan och handelskriget mellan USA och Kina.

Fondens relativt sämre utveckling gentemot index hänförs till fondens mindre starka exponering mot tillväxtbolag. Tittar man på bolagsnivå var det faktum att fonden inte har Reata Pharmaceuticals som innehav något som missgynnade fonden, efter att bolaget presenterat positiva studier och återköp av rättigheter till läkemedelsproduktion. Fondens övervikt i Biogen gynnade mest, efter att bolaget presenterat en stark rapport i kombination med positiva studier.

Fondens förvaltare förklarar att fonden missgynnades, relativ index, under den starka månaden.

"Fondens fokusering på större bolag och låg värdering ger den en något defensiv karaktär. Därmed är det sannolikt att fonden kommer utvecklas bättre relativt sitt jämförelseindex i svagt stigande och svagt fallande marknader än den kommer att göra i kraftigt stigande marknader. Det är vår förväntan att detta över tid skall leda till att fonden utvecklas bättre än sitt jämförelseindex."

Förvaltarna skriver inget om förändringar i portföljen. Amgen är största innehav följt av Gilead Sciences och Celgene med 9,2, 8,8 respektive 8,4 procent i vikt.

Love Josefsson
love@finwire.com, 0708-97 44 06
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

SEB Bioteknikfond C EU... - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -