SAUDI ARAMCO
STRAMAT ÅT VÄRDERING TILL 1.600-1.700 MDR USD (Direkt)

2019-11-18 07:51

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Saudi Aramco har nu uppgett att bolaget siktar på en värdering på 1.600-1.700 miljarder dollar när oljejätten börsnoteras.

Därmed hamnar värderingen en bra bit under de 2.000 miljarder dollar som Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman länge har haft som riktmärke för bolaget, skriver Wall Street Journal.

I ett uttalande på söndagen uppgav Aramco att det siktar på att notera aktien till en kurs på mellan 30 och 32 saudiska riyal (77-82 kronor). En andel på 1,5 procent av bolaget, cirka 3 miljarder aktier, ska enligt planerna säljas vid noteringen.

Vid värderingens mittpunkt skulle Aramco dra in nära 25 miljarder dollar vid noteringen, vilket placerar bolaget i princip jämsides med kinesiska Alibaba som tog in 25 miljarder dollar vid sin notering 2014 - som då var världens största.

Saudiarabiens arbete inför noteringen har innefattat en omfattande bearbetning av globala investeringsfonder och kapitalförvaltare i såväl USA som i Mellanöstern, Asien och Europa. På hemmaplan i Saudiarabien har landets medelklass uppmuntrats att investera i bolaget.

Att prisintervallet nu har satts en bra bit under kronprinsens ursprungliga målsättning anses dock understryka de operationella, geopolitiska och bolagsstyrningsmässiga risker som bolagets potentiella investerare ställs inför, konstaterar Wall Street Journal.

David Djuphammar +46 8 5191 7913

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -