RÄNTOR/VALUTOR
SMÅ RÄNTERÖRELSER PÅ HANDELSOPTIMISM (Direkt)

2019-11-18 10:20

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Räntor i euroområdets kärna var något högre på måndagen medan de var 1-2 punkter ned i periferin. Dollarn har stärkts mot yenen medan den är något svagare mot euron.

USA och Kina har haft "konstruktiva diskussioner" i ett telefonsamtal i lördags för att adressera båda sidors huvudfrågor i det "fas ett"-avtal som just nu förhandlas.

Kina företräddes av vice premiärminister tillika chefsförhandlare Lio He, medan finansminister Steven Mnuchin och handelsrepresentanten Robert Lighthizer, som lett förhandlingarna för USA, representerade USA.

I torsdags förra veckan sade den ekonomiske rådgivaren Larry Kudlow att de båda länderna närmar sig ett avtal, men gav inge detaljer om timingen för när det kan vara klart.

"Marknadsaktörer är fortsatt optimistiska om att ett partiellt handelsavtal mellan USA och Kina kommer undertecknas snart och har välkomnat tidiga tecken på ekonomisk förbättring utanför USA, särskilt i Europa, vilket dämpar den relativa aptiten för dollar", sade Lee Hardman, valutaanalytiker vid MUFG till Reuters.

Kinas centralbank har under året vidtagit successiva åtgärder för att hålla tillväxttakten uppe. På måndagen sänkte de räntan på enveckasrepor till 2,50 procent, från tidigare 2,55 procent, rapporterar Bloomberg News.

Det var den första sänkningen sedan oktober 2015.

"Det här handlar mer om en 'psykologisk massage' och en del av att sänka räntekurvan. Den verkligen inverkan på marknaden är begränsad. Sänkningen stärker hållningen om att stötta ekonomin, men det är svårt för PBOC att anta massiva lättnader i år", sade Zhou Hao på Commerzbank till Bloomberg News.

Pundet stärks omkring 0,5 procent på måndagen på förväntningar om att de konservativa kommer vinna valet den 12 december. Premiärminister Boris Johnsons uttalande i helgen om att alla partiets kandidater i valet har lovat att stötta hans brexitavtal, vilket öppnar dörren för ett snabbt godkännande, bidrog också till att lyfta pundet.

"Alla som tror starkt på en valseger för Tories kan räkna med fortsatt potential i pundet", skrev Commerzbank-analytiker i ett marknadsbrev.

Både premiärministern och oppositionsledaren Jeremy Corbyn kommer tala inför näringslivsorganisationen CBI under måndagsförmiddagen.

             måndag kl 10.15 (fredag kl 16.15)
             ==================================
USD/SEK    9:6391   (9:6380)   Statsobl 2y  -0,36  (-0,36)
EUR/SEK   10:6647  (10:6478)   Statsobl 10y -0,01  (-0,02)
EUR/USD    1:1064   (1:1050)   Ty obl 10    -0,33  (-0,34)
US obl 10    1,84     (1,83)

Malcolm Winbo +46 8 5191 7934

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -