RÄNTOR/VALUTOR
NYA TURER KRING HANDELSAVTAL DÄMPADE STÄMNINGEN (Direkt)

2019-11-18 16:19

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Temat för dagen var initialt optimism kring handelsförhandlingarna mellan USA och Kina med stigande USA-räntor och en svagare japansk yuan, men det vände under eftermiddagen på en rapport om pessimistisk stämning kring handelsavtalet i Kina.

CNBC-reportern Eunice Yoon rapporterade att Kina var mer pessimistiskt till avtalet efter Donald Trumps nej till slopande av tullar. Kina var av uppfattningen om att länderna hade nått en principöverenskommelse.

Enligt Yoon blir Kinas strategi nu i stället att fortsatt hålla samtal, men att vänta ut riksrättsprocessen och det amerikanska valet nästa år samt att prioritera kinesiskt ekonomiskt stöd.

I oktober kom länderna överens om att arbeta med ett begränsat "fas ett"-avtal. Därefter har beskeden om läget avlöst varandra. Talespersonen för Kinas handelsdepartement meddelade tidigare i november att båda sidor var överens om att slopa tullar men förra veckan sade Donald Trump att det inte fanns någon sådan överenskommelse.

Vid 14-tiden var räntan på den amerikanska tioåringen upp omkring 2 punkter till 1,85 procent, men tappade sedan och handlades vid svensk stängning omkring 1,80 procent.

Dollar/yen, som hade stärkts till strax över 109-strecket, tappade och handlades vid svensk stängning till 108:67, netto jämfört med fredagens svenska stängning var det i princip oförändrat.

Pundet stärktes 0,4 procent under måndagen på förväntningar om att de konservativa kommer att vinna valet den 12 december.

Den brittiske premiärministern Boris Johnson sade i en intervju i helgen att alla partiets kandidater i valet har lovat att stötta hans brexitavtal, vilket öppnar dörren för ett snabbt godkännande, något som också bidrog till att stärka pundet.

Både Boris Johnson och oppositionsledaren Jeremy Corbyn talade på måndagen vid brittiska industriförbundet CBI.

Boris Johnson sade att regeringen kommer att skjuta upp ytterligare sänkningar av bolagsskatten om han får fortsätta på sin post efter valet den 12 december. Detta skulle enligt premiärministern spara 6 miljarder pund som skulle kunna läggas på investeringar i exempelvis hälsovården.

Labourledaren Jeremy Corbyn sade i sitt tal att hans parti inte kommer att höja bolagsskatten högre än den nivå som gällde 2010 och att de rikaste i landet kommer att betala 5 procent mer i skatt.

Corbyn sade att han vill "ombalansera" hur människor beskattas.

Han talade också om behovet att öka produktiviteten i Storbritannien och lyfte fram att det är "kritiskt" att lösa bostadskrisen eftersom det skulle "frigöra potentialen" hos så många människor. I dag har många trångbodda barn exempelvis svårt att göra sina läxor.

Kinas centralbank har under året vidtagit successiva åtgärder för att hålla tillväxttakten uppe. På måndagen sänkte de räntan på enveckasrepor till 2,50 procent, från tidigare 2,55 procent, rapporterar Bloomberg News.

Det var den första sänkningen sedan oktober 2015.

"Det här handlar mer om en 'psykologisk massage' och en del av att sänka räntekurvan. Den verkligen inverkan på marknaden är begränsad. Sänkningen stärker hållningen om att stötta ekonomin, men det är svårt för PBOC att anta massiva lättnader i år", sade Zhou Hao på Commerzbank till Bloomberg News.

Malcolm Winbo +46 8 5191 7934

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -