TECH
ITALIENS REGERING INFÖR DIGITALSKATT TROTS TRUMP-HOTEN (Direkt)

2019-11-15 11:06

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Italiens regering kommer införa en skatt på globala teknologibolag som Facebook, Google och Apple om 3 procent av bolagens omsättning i landet, framgår av ett uttalande från vice finansministern Antonio Misiani på fredagen. Skatten har kritiserats hårt av USA, som hotat med repressalier.

Den nya "webbskatten" i Italien, som är euroområdets tredje största ekonomi, ska gälla för bolag med en global omsättning om minst 750 miljoner euro och en italiensk omsättning på minst 5,5 miljoner euro, framgår av ett tidigare utkast av Italiens statsbudget.

"Budgettexten är bekräftad", sade Antonio Misiani i ett uttalande på fredagen, enligt Reuters.

USA och president Donald Trump har hotat med stränga och direkta hämndåtgärder om amerikanska bolag drabbas av skatten, som beräknas inbringa omkring 600 miljoner euro till den italienska statskassan enligt budgetförslaget.

Debatten om techskatt har öppnat en ny front i den handelskonflikt som uppstått mellan USA och Europa. På den amerikanska sidan har en sällsynt samsyn kommit till stånd mellan politiker från båda sidor av den amerikanska senaten och de amerikanska techbolagen.

Konflikten består i att USA anser att andra länder försöker sno åt sig av skattekakan från bolag som enligt fundamental skatterättslig praxis först och främst är skattskyldiga i USA. Tekniken har dock ritat om kartan, givet att försäljning sker över internet i andra länder.

EU redan utfärdat böter mot bland annat Google samt fördjupat granskningsinsatserna mot e-handelsgiganten Amazon för vad man anser är monopoltendenser via digitala marknadsplatser. Sedan tidigare har också Microsoft och Facebook straffats för marknadsstörande aktiviteter respektive användardatamissbruk.

Ett argument för digitalskatten som ofta lyfts fram av icke-amerikanska myndigheter gör gällande att lokala aktörer missgynnas skatteteoretiskt samtidigt som de riskerar att slås ut i en konkurrensmässig snedvridning där de amerikanska dominanterna tar kontroll över nätet med olika typer av e-handelsplattformar och digitala marknadsplatser.

Parallellt med de europeiska beskattningsåtgärderna pågår också en större debatt gällande hur techbolagen ska beskattas. En pakt mellan 130 länder väntas kunna ge ett ramverk för hur skattefrågan ska hanteras under nästa år.

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt


Alphabet Inc Class C - I dag

{point.key}

Spotify - I dag

{point.key}

Amazon.com - I dag

{point.key}

Netflix - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -