STORBRITANNIEN
BT-AKTIE SKAKADE EFTER UTSPEL OM FÖRSTATLIGANDE (Direkt)

2019-11-15 11:11

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Oddsen för en Labourledd regering i Storbritannien efter det kommande valet är höga, men alternativet verkar inte helt uteslutet.

Det skriver Financial Times, som pekar på kursrörelserna i den brittiska teleoperatören BT på fredagen som bevis.

Efter att Labour lagt fram planer för att förstatliga en stor del av telekombolaget svarade aktien med att falla uppåt 4 procent vid öppningen - detta trots att politiska bedömare bedömt sannolikheten för en Labourmajoritet i underhuset till "så nära noll man kan komma".

Enligt BT:s vd Philip Jansen skulle planerna på ett delvis förstatligande av bolaget kosta över 100 miljarder pund, motsvarande cirka 1.240 miljarder kronor. Enligt vd:n skulle Labours planer involvera en första investering på 30-40 miljarder pund, följt av ytterligare 5 miljarder pund om året i förlorade intäkter. Dessutom har bolaget enligt Philip Jansen pensionsskulder på 60 miljarder pund.

Redburns analytiker Nick Delfas sade enligt Financial Times att Labours förslag kan vara olagligt.

"Nationalisering och statsstöd av detta slag är olagligt under EU-lag, och majoriteten av partiet (Labour) vill stanna kvar inom EU", sade han.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson, som på fredagen svarade på frågor från BBC:s lyssnare, kallade i radion Labours idé om ett förstatligande för "vansinnigt".

Efter ett par timmars handel, vid 11-tiden svensk tid, hade BT-aktien hämtat sig och var knappt en halv procent lägre för dagen.

David Djuphammar +46 8 5191 7913

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -