RÄNTOR/VALUTOR
RÄNTOR UPP, MARKNAD HÅLLER I HANDELSHALMSTRÅET (Direkt)

2019-11-15 11:18

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna stiger något i fredagens handel, samtidigt som Europabörserna står på plus. Tyska räntor handlas 1 punkt upp. Italien går mot strömmen och sjunker 3-4 punkter.

Definitiva data visade att inflationen i euroområdet sjönk till 0,7 procent i oktober från 0,8 procent, medan kärninflationen steg till 1,1 procent från 1,0 procent. Båda var i linje med det preliminära utfallet, och fortsatt långt ifrån ECB:s mål.

USA-räntorna handlas fortsatt högre i Europahandeln med en uppgång sedan torsdagseftermiddagen. Dollarn har stärkts mot yenen men gått sidledes mot euron under fredagen.

Hopp om framsteg i handelsförhandlingarna mellan USA och Kina har stärkt sentimentet. Tidigare i veckan var det mer negativa signaler om att Kina inte vill lova några siffersatta mål för köpen av jordbruksprodukter, vilket skulle vara en stötesten för ett "fas ett-"avtal.

CNBC rapporterade däremot på torsdagskvällen att USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer och finansminister Steven Mnuchin kommer att tala med Kinas vice premiärministern Liu He över telefon på fredagen.

Och senare uppgav Larry Kudlow, den amerikanske presidentens ekonomiske rådgivare, att förhandlingarna om "fas ett"-avtalet är inne i "slutfasen" och att de två sidorna står i nära kontakt med varandra.

Något datum för undertecknande är ännu inte satt, men

marknaderna har fortsatt att reagera märkbart på varje nyhet på handelsområdet, börsterminerna i New York är upp på fredagen.

Shane Oliver på AMP Capital noterade att inbromsningen i Kinas ekonomi och det annalkande valet i USA ökar trycket på parterna att faktiskt landa i något, även om det varit många besvikelser längs vägen.

"Marknaden vill tro att det kommer att bli någon sorts lösning på den här frågan, någon form av bestående fred åtminstone, även om erfarenheten de senaste 18 månaderna inte ger så mycket skäl att känna sig lugn", sade han till Reuters.

Svenska räntor handlas svagt upp medan kronan fortsatt att stärkas mot dollar och euro. Jämfört med före AKU-statistiken på torsdagen, som visade på en lägre arbetslöshet enligt korrigerade data, har kronan stärkts 6 öre mot euron.

Under eftermiddagen kommer USA-statistik i form av detaljhandel och industriproduktion, men även Empire-index och importpriser.

             fredag kl 11.15 (torsdag kl 16.15)
             ==================================
USD/SEK    9:6740   (9:7201)   Statsobl 2y  -0,36  (-0,36)
EUR/SEK   10:6625  (10:6879)   Statsobl 10y -0,03  (-0,03)
EUR/USD    1:1022   (1:0996)   Ty obl 10    -0,34  (-0,34)
US obl 10    1,84     (1,82)

Mikael Sandbladh +46 8 5191 7933

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -