FI
STÄRKER ARBETET MOT PENNINGTVÄTT (Direkt)

2019-11-15 10:21

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Finansinspektionen, FI, kommer under nästa år ytterligare skärpa arbetet mot penningtvätt.

Det skriver FI i en rapport till regeringen på fredagen.

FI konstaterar att penningtvätt och finansiering av terrorism är globala problem som innebär svåra

utmaningar för samhället, och det senaste decenniet har dessa frågor fått allt högre prioritet.

Under 2019 har FI stärkt penningtvättstillsynen och bland annat satsat stora resurser på att granska svenska storbankers styrning och kontroll av åtgärder mot penningtvätt i baltiska dotterbolag.

Jämfört med 2018 planerar FI att tredubbla sin förmåga inom arbetet mot penningtvätt och finansiering av terrorism fram till slutet av 2020. FI kommer också att fortsätta att stärka det internationella samarbetet, framför allt i Norden och Baltikum.

I pågående penningtvättsundersökningar har FI satt in betydande resurser från olika delar av verksamheten, och genom främst extern rekrytering har antalet resurser till penningtvättstillsynen ökat.

För att ytterligare stärka organisationen har FI integrerat penningtvättstillsynen med tillsynen av andra icke-finansiella risker. Detta bidrar till att bredda avdelningens kompetens och resursförsörjning.

Samtidigt ger det myndigheten en bättre samlad förståelse för företagens icke-finansiella risker och riskhantering, och deras koppling till företagens interna styrning och kontroll.

Men förutom ökade tillsynsresurser krävs också förbättrade arbetsmetoder. Genom att vidareutveckla FI:s riskklassificeringsmetod vill de förbättra myndighetens förmåga att identifiera, klassificera och kontrollera penningtvättsrisker på både sektor- och företagsnivå.

"Vi vill också öka FI:s närvaro genom att fler företag träffas av en tillsynsaktivitet, exempelvis genom att göra fler avgränsade undersökningar på samma tema. Därmed kan FI också sammanställa och dela bedömningar och förväntningar kopplade till undersökningstemat i offentliga tillsynsrapporter", skriver FI.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -