BÖRSEN
SEB OCH ELEKTA TUNGA SÄNKEN, OMXS30 -0,5% (Direkt)

2019-11-15 10:41

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Efter en initial uppgång vände Stockholmsbörsen på fredagsmorgonen ned med SEB som sänke. Storbanken uppgav att SVT:s Uppdrag granskning hört av sig med frågor om misstänkt penningtvätt i Baltikum.

Rejält ned var det även för Elekta, som sänkt marginalprognosen för räkenskapsåret. I motsatt riktning gick fastighetsbolaget Hemfosa, som rusade efter ett bud från SBB.

Vid 10.30-tiden var Stockholmsbörsens OMXS30-index ned 0,5 procent till nivån 1.748. Aktier för 6 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. Det svenska storbolagsindexet utvecklades därmed klart sämre än motsvarigheterna på kontinenten, som steg i storleksordningen 0,5-1 procent.

Bakgrundsstämningen var annars försiktigt positiv, sedan Larry Kudlow, den amerikanske presidentens ekonomiske rådgivare, låtit förstå att diskussionerna kring den första fasen i ett handelsavtal mellan USA och Kina är i slutskedet.

I botten av OMXS30 låg SEB med en ras på 15 procent. SVT:s Uppdrag granskning uppger att programmet kommer att rapportera om misstänkt penningtvätt i Baltikum, där SEB ingår, i ett kommande program.

Flertalet övriga banker handlades också på minus, men med mer beskedliga nedgångar. Nordea tappade drygt 2 procent och Swedbank 1,7 procent. Mot trenden gick Handelsbanken, som steg 0,9 procent.

I toppen av storbolagsindexet låg också Ericsson, ABB, och Telia - som alla steg omkring 1 procent.

Utanför indexet rasade strålterapibolaget Elekta 17 procent sedan bolaget sänkt sin prognos för ebita-marginalen för räkenskapsåret 2019/2020. Samtidigt publicerade bolaget preliminära resultat för det andra kvartalet. Därtill har SEB sänkt sin rekommendation för aktien till behåll från köp.

I biometrisektorn föll Fingerprint Cards drygt 7 procent efter att ha redovisat en förlust om 3,4 miljoner kronor för det tredje kvartalet (7,0). Bättre lycka hade Precise Biometrics, som steg 9 procent i spåren av ökad omsättning och vinst på nettoresultatraden.

Ordentligt upp, nästan 15 procent, var det för fastighetsbolaget Hemfosa sedan SBB lagt ett bud med en premie om 22,7 procent. SBB backade knappt 5 procent.

Värmeteknikbolaget Nibe rapporterade ett resultat före skatt för det tredje kvartalet som var något över snittförväntningarna i Infront Datas prognossammanställning. Aktien steg 0,7 procent.

Elanders, som inleder ett kostnads- och effektiviseringsprogram under fjärde kvartalet, belönades med en uppgång om 1 procent.

Plus 3 procent noterades för Powercell, sedan den tyska samarbetspartnern Bosch köpt Midrocs andel om 11 procent i bolaget till underkurs.

Matjätten ICA tappade drygt 1 procent efter uppgifter om att den Londonbaserade kapitalförvaltaren Mankuria marknadsfört ett blankningscase på torsdagen. Mankuria ser en nedsida för aktien på 75 procent.

I Norge har fiskodlingssektorn fått problem då det amerikanska justitiedepartementet visat sig utreda flera bolag i sektorn för olagligt samarbete. Salmar föll drygt 7 procent, Grieg cirka 6 procent och Mowi 4 procent. Svagast var rapporterade Lerøy, som tappade över 12 procent.

Graf: Stockholmsbörsens OMXS30-index 15 november

Källa: Infront

Michael Bernander +46 8 5191 7917

Nyhetsbyrån Direkt


Elanders B - I dag

{point.key}

Elekta B - I dag

{point.key}

Fingerprint Cards B - I dag

{point.key}

Grieg Seafood - I dag

{point.key}

Mowi - I dag

{point.key}

NIBE Industrier B - I dag

{point.key}

Precise Biometrics - I dag

{point.key}

SalMar - I dag

{point.key}

Samhällsbyggnadsbo. i... - I dag

{point.key}

Telia Company - I dag

{point.key}

Ericsson B - I dag

{point.key}

ABB Ltd - I dag

{point.key}

Handelsbanken A - I dag

{point.key}

Nordea Bank Abp - I dag

{point.key}

Swedbank A - I dag

{point.key}

PowerCell Sweden - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -