ARBETSMARKNAD
KOMMER TITTA MER PÅ ANDRA DATA ÄN AKU - ANALYT (Direkt)

2019-11-15 10:55

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) De reviderade arbetsmarknadssiffror som SCB nu släppt, baserade på halva det tidigare urvalet i AKU, är volatila och osäkra. AKU kommer därför att spela en mindre roll än tidigare, bedömer analytiker, som också kommer att titta mer på andra mått över arbetsmarknadsutvecklingen.

"Den säsongsrensade arbetslösheten hoppar upp och ned 0,5-1 procentenhet från månad till månad. Det är en indikation på att man inte kan fästa någon som helst tilltro till månadsförändringar i arbetslösheten, det är inte relevant längre. SCB själva säger ju också det själva, att man får fokusera på kvartalsdata", säger Teknikföretagens chefekonom Mats Kinnwall till Nyhetsbyrån Direkt.

Han menar att den reviderade statistiken dessutom rimmar illa med hur ekonomin i stort utvecklats.

"Jag har länge utgått från en ganska enkel tumregel, att förändringar i arbetslösheten relaterar till BNP-tillväxten. Nu har vi haft en rätt tydlig avmattning i BNP-tillväxten de senaste åren och då känns det svårt att tro att arbetslösheten ska ha gått ned och sysselsättningsgraden ökat på senare tid. Det är för mig en indikation på att SCB inte kommit ända i mål med sina revideringar", säger han.

Mats Kinnwall tror att mycket av problemen beror på att SCB nu endast baserar statistiken på halva det tidigare urvalet. De kommer framöver successivt att öka urvalsstorleken.

"Förhoppningsvis kan statistiken säga mer då, nu varierar den helt orimligt", säger han.

Danske Bank skriver i ett marknadsbrev att den reviderade AKU-statistiken inte ger mycket information, då volatiliteten ökat så mycket till följd av den minskade urvalsstorleken. Den största skillnaden är en mycket lägre arbetslöshet i september än först rapporterat.

"Problemet med en ökad volatilitet är att vi under nästa månad lika gärna kan se en mycket högre siffra, vilket såklart ökar osäkerheten. Vi anser därför att de nya siffrorna är i bästa fall, av mycket låg kvalitet. Kanske kan de trendjusterade siffrorna åtminstone ge en antydan om vilken riktning arbetsmarknaden rör sig men för närvarande skulle vi säga att varken Riksbanken eller vi kommer att ägna speciellt stor uppmärksamhet åt AKU-siffrorna", skriver Danske Bank.

De kommer nu i stället att titta mer på Arbetsförmedlingens statistik.

"Innan SCB:s data stabiliseras kommer vi därför lägga större vikt vid annan arbetsmarknadsdata, så som arbetsförmedlingens arbetslöshet- och vakansdata. Sådan data visar på att arbetsmarknaden fortsätter att försvagas", skriver Danske Bank.

Bild: Arbetslöshet före och efter revidering

Johan Bahlenberg +46 8 5191 7935

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -