EU
VON DER LEYEN VILL TILLTRÄDA 1/12 TROTS UK-BESKED (Direkt)

2019-11-14 12:37

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) EU-kommissionens blivande ordförande Ursula von der Leyen siktar fortfarande på att hon och de nya kommissionärerna ska tillträda den 1 december, trots att Storbritannien inte avser skicka någon kommissionär nu.

Det sade den tillträdande kommissionens taleskvinna Dana Spinant vid en pressbriefing på torsdagen.

Eftersom kommissionen har ensamrätt på att lägga lagförslag står en stor del av EU-maskineriet stilla i väntan på att den nya kommissionen tillträder.

Det skulle ha skett den 1 november men har försenats av att kommissionärer saknas från Storbritannien, Frankrike, Ungern och Rumänien. Ny kandidater från Frankrike, Ungern och Rumänien frågas ut i Europaparlamentet under torsdagen.

Under tiden agerar den gamla kommissionen under ordförande Jean-Claude Juncker som expeditionsministär och tar inga initiativ.

På onsdagskvällen meddelade den brittiska regeringen att den inte nominerar en kommissionär nu med motiveringen att viktiga internationella utnämningar inte kan äga rum under en valkampanj.

Taleskvinnan Dana Spinant noterade att den brittiska regeringen erkänner sina plikter så länge landet är EU-medlem och försäkrar att den inte vill hindra bildandet av den nya kommissionen.

Den tillträdande kommissionen överväger nu alla handlingsalternativ. Men situationen är exceptionell eftersom Storbritannien avser lämna EU, sade taleskvinnan.

Bengt Ljung +32 22 30 74 56

https://twitter.com/Direktbryssel

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -