EKOFIN
TILLÅTER INTE LIBRA INNAN REGELVERK FINNS PÅ PLATS (Direkt)

2019-11-08 18:04

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) EU:s finansministrar enades på fredagen om att kryptovalutor som Facebooks Libra inte får börja användas i EU innan ett regelverk finns på plats.

Finansministrarna varnade för att stabila kryptovalutor skulle kunna medöfra en lång rad risker.

Ekofinmötet enades preliminärt om ett uttalande, som formellt ska antas vid nästa ekofinmöte den 5 december.

Libra avses bli en stabil kryptovaluta, till skillnad från bitcoin, som är mycket volatil.

"Det kan finnas fördelar med stabila kryptovalutor, som lättare internationella betalningar. Men det kan också finnas risker för den finansiella stabiliteten och risker för penningtvätt och organiserad brottslighet", sade finansminister Magdalena Andersson till journalister efter mötet.

"Vi behöver analysera konsekvenserna", fortsatte hon.

Frankrikes finansminister Bruno Le Maire var mer negativ till Libra.

"Vi motsätter oss projektet Libra. Vi vill inte att inflytandet av digitala jättar ökar och att det legitimerar ett intrång på staters befogenheter - det monetära området", sade han.

Finansministrarnas uttalande slår fast att inget globalt stabilt kryptovaluta-arrangemang bör starta i EU förrän ett regelverk finns på plats som hanterar tillsyn och risker.

Uttalandet räknar upp risker för områden som konsumentskydd, integritet, beskattning, cybersäkerhet, penningtvätt, terroristfinansiering, marknadsintegritet, styrning och rättssäkerhet. Globala kryptovalutor medför ytterligare risker för den monetära suveräniteten, finansiell stabilitet, rättvis konkurrens samt säkerhet och effektivitet i betalningssystemen, löd uttalandet.

Facebook har hittills inte förklarat tillräckligt bra hur Libra skulle fungera. Därför är det svårt för EU att ännu diskutera lagstiftning, sade finansministrarna.

Men finansministrarna är beredda att gå ända till förbud.

"Alla alternativ ska finnas på bordet, inklusive åtgärder för att hindra bildandet av av ohanterliga risker genom vissa globala stabila kryptovalutor", löd uttalandet.

Magdalena Andersson sade att det är för tidigt att börja diskutera ett förbud för Libra och hur utformningen av ett sådant förbud skulle se ut.

Kommissionens vice ordförande för finansiell stabilitet Valdis Dombrovskis underströk att finansiella innovationer är bra. Regleringen måste vara proportionerlig och inte döda innovationerna.

"Men Libra bör fungera som en väckarklocka. Det visar att det internationella finansiella systemet inte är tillräckligt billigt, snabbt och lättillgängligt", sade han.

Bruno Le Maire sade att på kort sikt är det upp till privata betalningssystem erbjuda bättre alternativ till kryptovalutor.

På längre sikt bör EU diskutera om offentliga digitala valutor behövs, sade han.

Uttalandet välkomnade att Europeiska centalbanken och andra centralbanker utreder e-valutor.

Sveriges Riksbank ligger i framkant med sin utredning av e-kronor.

"Många väntar på vad den svenska centralbanken ska komma fram till, och se hur en elekotronisk valuta skulle implementeras där", sade en EU-källa.

EU vill noga analysera de omfattande konsekvenserna för det finansiella systemet av både globala stabila kryptovalutor och statliga e-valutor.

En farhåga bland banker är att de blir överflödiga och förlorar stora inkomster om privatpersoner och företag öppnar konton för elektroniska pengar direkt hos centralbankerna. Därför undersöks också lösningar där e-valutorna ges ut av centralbanker men används via privata banker.

Bengt Ljung +32 22 30 74 56

https://twitter.com/Direktbryssel

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -