RÄNTOR/VALUTOR
EUROPARÄNTOR NED, RGK SER ÖKAT LÅNEBEHOV (Direkt)

2019-10-23 16:23

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna var överlag ned på onsdagen, medan dollarn stärktes något. Riksgälden ser ökat lånebehov och pundet var under press.

Onsdagen var relativt datafattig. Hushållens förtroende i euroområdet sjönk till -7,6 i oktober från -6,5 föregående månad, väntat var -6,8.

Förtroendet i den franska tillverkningsindustrin sjönk i oktober till den lägsta nivån sedan 2015 enligt Insees enkät. På torsdagen väntas preliminära inköpschefsindex för såväl Frankrike, Tyskland och EMU. Industri-PMI för hela euroområdet spås ha stigit något till 46,0.

Tyska räntor sjönk 1-3 punkter medan brittiska räntor var ned något mer. Pundet har tappat 0,8 procent mot dollarn från tisdagstoppen efter nya hinder för Boris Johnson i brexitprocessen, om än inget stopp.

Det brittiska parlamentet röstade visserligen ja till brexitavtalet, men senare nej till premiärministerns snabbspår för att få lagstiftningen på plats till den 31 oktober.

"Till dess att EU fattat ett beslut om en förlängning kommer vi att pausa den här lagstiftningen", sade Boris Johnson, men betonade samtidigt att "på ett eller annat sätt kommer vi att lämna EU med det här avtalet".

Han ska nu tala med EU-länderna om vad de avser göra.

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk skrev på Twitter att han, för att undvika en hård brexit, rekommenderar de 27 EU-länderna att godkänna Storbritanniens begäran om en förlängning av brexit, till den 31 januari.

Enligt Financial Times väntas Johnson trycka på för ett snabbt nyval snarare än att acceptera en ytterligare fördröjning av brexit, vilket skulle öka trycket på Labour.

Boris Johnson och Labour-ledaren Jeremy Corbyn möttes på onsdagen utan att komma överens om en ny tidtabell. Johnson ska ha varnat för att Frankrike kan motsätta sig förlängning, medan Corbyn stödjer nyval om risken för hård brexit borta.

Johnson talade med Tusk och insisterade på att de vill lämna den 31 oktober, medan Tusk meddelade sin inställning om att vilja förlänga.

Donald Tusk ägnade onsdagen åt att ringa runt till ledarna för de 27 EU-länderna. Irland har gett sitt stöd till att förlänga EU-medlemskapet till den 31 januari. Frankrikes president Emmanuel Macron har tidigare varit mest skeptisk till ytterligare en förlängning, och franska företrädare förespråkar en kortare förlängning. Även Tyskland är inne på en kortare förlängning.

På onsdagskvällen träffas EU-ländernas ambassadörer (Coreper) för att diskutera läget för brexit. Kanske kan beslut fattas utan ett nytt EU-toppmöte.

BK Asset Management noterade att pundet varit under press igen efter beslutet i parlamentet på tisdagen.

"Marknaden känner verkligen brexitutmattning vid denna tidpunkt och avsaknaden av ett avslut i frågan kan tynga pundet (mot dollarn) under de kommande sessionerna", skrev de.

Det finns fortsatt köpintresse i pundet, då hotat om en hård brexit har undvikits, men utsikterna för ändlösa tillägg till avtalet, möjligheten av nyval och även den marginella chansen till en ny folkomröstning skapar ett moln av osäkerhet för dollar/pund de kommande veckorna som kan trycka ned det, enligt BK Asset Management.

Japanska räntor sjönk svagt på tisdagen. Bank of Japan överväger att sänka sin tillväxt- och inflationsprognos vid uppdateringen i samband med policymötet den 31 oktober, på grund av långsammare global återhämtning och lägre energipriser än antagits, uppgav källor för Bloomberg News. Dow Jones källor uppgav å sin sida att BOJ inte ser några större fördelar med att sänka räntan nu, utan den ammunitionen bör sparas till en kraftigare inbromsning i ekonomin.

USA-räntorna sjönk, med tioåringen 4 punkter ned.

Svenska räntor steg efter Riksgäldens nya prognos om större underskott och ökade emissionsvolymer, och den tioåriga statsobligationen var netto 2 punkter upp på -0,06 procent vid stängning. Kronan stärktes marginellt mot dollarn och euron.

Riksgälden spår nu ett överskott i statens betalningar på 113 miljarder kronor i år (till stor del på grund av minskad upplåning till Riksbanken) vänds till ett underskott på 17 miljarder 2020 och 27 miljarder 2021. Det är netto lite sämre utfall för 2019-2020 än i förra prognosen.

För att hantera de kommande underskotten i statsbudgeten, samt stora förfall i slutet av 2020, ökar Riksgälden emissionsvolymen i statsobligationer gradvis.

Auktionsvolymen höjs från nuvarande 1,5 miljarder kronor i flera steg med början i januari 2020 för att nå 3 miljarder kronor per auktion i januari 2021.

"Avmattningen i ekonomin gör att skatteinkomsterna växer långsammare samtidigt som utgifterna stiger, vilket bidrar till underskott i budgeten kommande år. Det större lånebehovet gör att staten behöver öka upplåningen från dagens historiskt låga nivå", sade riksgäldsdirektör Hans Lindblad i en kommentar.

Nordea konstaterade att upprevideringen av lånebehovet 2020 var rätt stor.

"Vi hade väntat oss en mindre revidering i emissionsvolymerna, och dagens besked är uppenbarligen negativt för statsobligationer och en kraft för en brantare avkastningskurva", skrev Nordea.

De tror samtidigt att Riksgälden är för optimistisk om den ekonomiska utvecklingen och att de kommer att tvingas höja lånebehovet för 2020 i nästa rapport i februari.

Danske Bank skrev att även med hänsyn tagen till Riksbankens återinvesteringar så innebär låneprognosen att mer utbud kommer till marknaden. Det talar för ökad "free float" och för en brantare avkastningskurva.

"I praktiken ser vi det som positiva nyheter, med hänsyn taget till att kombinationen av lågt utbud och Riksbankens QE har varit en börda för marknaden", skrev Danske Bank.

Mikael Sandbladh +46 8 5191 7933

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -