ABB
BLANDADE UTSIKTER EUROPA OCH KINA, FÖRSVAGNING USA (Direkt)

2019-10-23 06:58

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Makroekonomiska indikatorer är blandade i Europa och Kina medan de försvagas i USA. Globala marknader totalt är fortsatt påverkade av geopolitiska osäkerheter, skriver ABB i kvartalsrapportens utlåtande om utsikter i närtid.

"Jämfört med de makroekonomiska indikatorerna uppvisar de slutmarknader ABB verkar på motståndskraft med motvind på vissa marknader, i synnerhet diskreta industrier", skriver ABB.

Oljepriser och valutakurseffekter förväntas fortsätta att påverka företagets resultat.

Tillförordnade vd:n Peter Voser uppger att ABB levererade ett stabilt resultat inom Electrification och Motion medan Robotics and Discrete Automation höll stånd mot starka motvindar.

"Vi såg en negativ påverkan från omvärdering av ett stort projekt inom Industrial Automation", säger Timo Ihamuotila, ekonomichef på ABB.

Under kvartalet har Industrial Automation genomfört en särskild projektomvärdering som minskade de totala intäkterna med 1 procent.

Operativ rörelsemarginal (ebita) på 11,7 procent påverkades av sammanlagt 190 punkter (1,9 procentenheter), varav cirka 90 punkter på grund av den särskilda projektomvärderingen inom Industrial Automation, cirka 70 punkter på grund av icke återvinningsbara kostnader och cirka 30 punkter på grund av kostnader för äldre projekt som inte härrör från kärnverksamheten.

Nettovinsten påverkades dessutom av lägre nettointäkter från avvecklade verksamheter.

"För året som helhet fortsätter vi att förvänta oss en mindre tillväxt och förbättrade operativa marginaler. Vi gläder oss att se att integreringen av GEIS samt utrullningen av vår verksamhetsmodell ABB-OS börjar att förbättra det långsiktiga resultatet för koncernen", säger Peter Voser.

Orderingången var 1 procent lägre (3 procent i dollar) under kvartalet jämfört med motsvarande period föregående år. En måttlig tillväxt inom Industrial Automation och en mindre tillväxt inom Electrification och Motion uppvägde en svagare efterfrågan inom Robotics & Discrete Automation, skriver ABB. Valutakurseffekter gav en negativ nettoeffekt på 1 procent på orderingången och portföljförändringar gav en negativ nettoeffekt på 1 procent.

Serviceorder, som stod för 19 procent av den totala orderingången, var 2 procent lägre (5 procent i dollar) jämfört med föregående år. Stora order utgjorde 5 procent av orderingången, ned 1 procent jämfört med samma period föregående år.

Orderstocken ökade med 3 procent (3 procent lägre i dollar).

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt


ABB Ltd - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -