RÄNTOR/VALUTOR
PUNDET BACKADE INFÖR NY BREXIT-BATALJ (Direkt)

2019-10-22 16:22

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europeiska statspappersräntor vände neråt i tisdagens handel samtidigt som euron sjönk tillbaka något mot USA-dollarn.

Enligt marknadsaktörer som Bloomberg News talat med lockades köpare tillbaka till räntemarknaden efter att räntorna stigit något de senaste dagarna. Samtidigt noterades att ECB:s "Bank lending survey" visade på vikande kreditefterfrågan från företag och för bostadsköp.

Brittiska pund sjönk tillbaka på tisdagen i avvaktan på att premiärminister Boris Johnson på kvällen kan få en uppfattning om han kan få igenom sitt brexitavtal i tid.

Efter att talmannen John Bercow förnekat möjligheten att rösta om brexitavtalet direkt så har regeringen lagt fram lagstiftningen, Withdrawal Agreement Bill, WAB, som nu ska implementeras. Denna ska nu försöka baxas igenom parlamentet på rekordkort tid.

Klockan 19 lokal tid väntas en omröstning, the Second reading vote, där parlamentet kan ta ställning till hela paketet i princip. Eventuellt har Johnson tillräckligt med röster för detta, har han inte det faller det omförhandlade brexitavtalet.

Därefter väntas en ny omröstning om parlamentet går med på den snabba tidtabellen. Om denna röstas ned så får han svårt att få igenom brexit till den 31 oktober.

Det är även möjligt att oppositionen kommer att lägga fram tillägg till lagstiftningen, till exempel krav på en tullunion eller ny folkomröstning, som kan lägga nya hinder i vägen för brexitavtalet att bli klart.

BBC:s politiska redaktör Laura Kuenssberg skrev på Twitter på eftermiddagen att regeringskällor uppgett att om parlamentet inte går med på tidtabellen så kommer den att dra tillbaka avtalsförslaget. Och om EU därefter accepterar en förlängning så kommer regeringen kalla till nyval före jul. Uppgifterna bekräftades senare av Boris Johnson.

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk sade i en debatt i Europaparlamentet på tisdagen att EU måste vara beredd på alla scenarier för brexit. Men ett avtalslöst brittiskt utträde kommer aldrig att vara EU:s beslut.

"Mycket av vad som händer nu beror på vad det brittiska parlamentet bestämmer, eller inte bestämmer. Vi måste vara redo på alla scenarier", sade Tusk.

SEB ser nu "mycket små risker för att Storbritannien kraschar ut ur EU utan avtal i närtid (vilket är bra för pundet och marknadssentimentet) men i övrigt förblir processen osäker och nästa steg kan istället bli ett nyval".

Det brittiska industriförbundet CBI:s mätning av orderläget i industrin kom i oktober in på den svagaste nivån sedan i januari 2010, och exportorderläget var samtidigt det svagaste sedan 2001.

CBI konstaterade att brexit "helt klart ökat oron om de kortsiktiga utsikterna för exporten".

Svenska statsobligationsräntor sjönk i längre löptider på tisdagen, tioårsräntan ner 3 punkter, till -0,08 procent, medan motsvarande tyska ränta sjönk lika mycket, till -0,38 procent.

Euron stärktes knappt 1 öre mot kronan, till 10:74, medan dollarn stärktes knappt 3 öre, till 9:65. TCW-index steg till 146,22 (146,12)

Amerikanska statspappersräntor steg 3-4 punkter i USA efter svensk stängning på måndagen, där ett relativt positivt sentiment fick stöd av positiva signaler om handelsförhandlingarna USA/Kina.

USA:s president Donald Trump sade vid ett regeringsmöte på måndagen att Kina indikerat att förhandlingarna rör sig framåt. "De har börjat köpa" jordbruksprodukter, sade han men tillade att "jag vill ha mer".

Målsättningen är fortsatt att parterna ska kunna skriva under ett avtal vid Apec-mötet i andra delen av november.

Vidare sade Vita husets ekonomiska rådgivare Kudlow på måndagen att den aviserade tullhöjningen i december (15 procent på kinesisk import för ytterligare 160 miljarder dollar) också kan komma att tas bort.

Kinas vice utrikesminister Le Yucheng sade på tisdagen att Kina och USA har gjort vissa framsteg i handelssamtalen, och att problem kan lösas om båda sidor respekterar varandra.

USA-räntorna vände därefter något nedåt, i linje med tyska räntor, i den europeiska handeln på tisdagen. Vid svensk stängning noterades tioårsräntan till 1,77 procent, oförändrat jämfört med vid samma tid på måndagen.

USA-data på tisdagen visade att försäljningstakten för befintliga bostäder sjönk 2,2 procent i september, en större nedgång än väntade -0,7 procent

Richmond Fed index steg däremot till +8 i oktober från -9 i september, klart över väntade -7.

Per-Anders Degerman +46 8 5191 7936

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -