RÄNTOR/VALUTOR
EUROPARÄNTOR SVAGT NED, PUNDET LITE SVAGARE (Direkt)

2019-10-22 10:25

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna sjunker svagt, Europabörserna visar överlag små rörelser, med en lätt dragning nedåt, och samtidigt tappar euron lite mot dollarn.

Pundet handlas kring 1:295 mot dollarn, efter att tidigare på morgonen varit uppe närmare 1:299.

Italienska räntor är ned i linje med övriga Europaräntor. Bloomberg News rapporterade att EU bett Italien klargöra utkastet till budgetplan. Det strukturella underskottet skulle enligt utkastet försämras med 0,1 procent av BNP och EU anser inte att planen är "i linje med" policykraven.

ECB Bank lending survey, som publicerades på förmiddagen, visade att bankernas kreditvillkor för utlåning till företag, konsumentkrediter och för bostadslån lättade något under det tredje kvartalet.

På brexitfronten kommer premiärministern Boris Johnson i kväll att få en uppfattning om han kan få igenom sitt brexitavtal i tid.

Efter att talmannen John Bercow förnekat möjligheten att rösta om brexitavtalet direkt så har regeringen lagt fram lagstiftningen, Withdrawal Agreement Bill, WAB, som nu ska implementeras. Denna väntas nu baxas igenom parlamentet på rekordkort tid.

Klockan 19 lokal tid väntas en omröstning, the Second reading vote, där parlamentet kan ta ställning till hela paketet i princip. Eventuellt har Johnson tillräckligt med röster för detta, har han inte det faller det omförhandlade brexitavtalet.

Därefter väntas en ny omröstning om parlamentet går med på den snabba tidtabellen. Om denna röstas ned så får han svårt att få igenom brexit till den 31 oktober.

Det är även möjligt att oppositionen kommer att lägga fram tillägg till lagstiftningen, till exempel krav på en tullunion eller ny folkomröstning, som kan lägga nya hinder i vägen för brexitavtalet att bli klart.

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk sade i en debatt i Europaparlamentet på tisdagen att EU måste vara beredd på alla scenarier för brexit. Men ett avtalslöst brittiskt utträde kommer aldrig att vara EU:s beslut.

"Mycket av vad som händer nu beror på vad det brittiska parlamentet bestämmer, eller inte bestämmer. Vi måste vara redo på alla scenarier", sade Tusk.

SEB ser nu "mycket små risker för att Storbritannien kraschar ut ur EU utan avtal i närtid (vilket är bra för pundet och marknadssentimentet) men i övrigt förblir processen osäker och nästa steg kan istället bli ett nyval".

USA-räntorna sjunker också på tisdagsförmiddagen, efter en uppgång efter vår stängning i går.

Kinas vice utrikesminister Le Yucheng sade på tisdagen att Kina och USA har gjort vissa framsteg i handelssamtalen, och att problem kan lösas om båda sidor respekterar varandra.

Donald Trump sade å sin sida vid ett regeringsmöte på måndagen att Kina indikerat att förhandlingarna rör sig framåt. "De har börjat köpa" jordbruksprodukter, sade han men tillade att "jag vill ha mer".

Målsättningen är fortsatt att parterna ska kunna skriva under ett avtal vid Apec-mötet i andra delen av november.

Vidare sade Vita husets ekonomiska rådgivare Kudlow på måndagen att den aviserade tullhöjningen i december (15 procent på kinesisk import för ytterligare 160 miljarder dollar) också kan komma att tas bort.

SEB skriver i ett kundbrev att de tror att detta även ligger i USA:s/Trumps intresse givet att dessa tullar i högre grad skulle slå mot konsumentprodukter och därmed mer direkt träffa väljarna.

På valutamarknaden handlas euron nu kring 1:114 mot dollarn, marginellt ned från måndagens svenska stängning.

Dollarn är även stabil mot yenen, medan kronan har tappat en aning mot båda dollarn och euro.

Ekot-redaktionen rapporterade på förmiddagen att LO:s största förbund, Kommunal, bryter sig ur samordningen inför den stundande avtalsrörelsen.

Kvar på tisdagens statistikagenda finns Richmond Fed index och försäljning befintliga bostäder från USA. I Storbritannien kommer CBI:s industritrender.

             tisdag kl 10.15 (måndag kl 16.15)
             ==================================
USD/SEK    9:6340   (9:6193)   Statsobl 2y  -0,55  (-0,55)
EUR/SEK   10:7353  (10:7306)   Statsobl 10y -0,07  (-0,05)
EUR/USD    1:1143   (1:1156)   Ty obl 10    -0,37  (-0,35)
US obl 10    1,77     (1,77) 

Sofia Polhammer +46 8 5191 7937

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -