HMS NETWORKS
ÄVEN TYSKLAND OCH USA VISAR TECKEN PÅ INBROMSNING (Direkt)

2019-10-22 14:12

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) HMS Networks hade svagare tillväxt och orderingång under det tredje kvartalet vilket återspeglar att avmattningen på marknaden har fortsatt. Den organiska tillväxten var 1 procent och orderingången under kvartalet sjönk 5 procent organiskt.

"Den svaga marknadsutveckling vi rapporterat om tidigare har fortsatt under tredje kvartalet. Både makrodata och våra kunder indikerar fortsatt svaga utsikter framöver på alla våra viktiga geografiska marknader. Japan har varit svagt hela året men nu har både Tyskland och USA visat tydliga tecken på inbromsning, även om USA visat en viss återhämtning under kvartalets senare del", skriver vd Staffan Dahlström i delårsrapporten.

HMS ser en kombination av en svagare marknad och att bolagets kunder sänker sina lagersaldon.

"Främst ser vi avmattning inom tillverkningsindustrin för våra varumärken Anybus och Ewon, däremot ser vi en stabilare utveckling för våra varumärken Ixxat och Intesis som framförallt är inriktade mot andra industriella marknader", heter det.

Under kvartalet uppgick bruttomarginalen till nära 63 procent, en högre nivå än i de senaste kvartalen. Detta är främst drivet av en fördelaktig produktmix under kvartalet.

Som rapporterats via pressmeddelandet den 23 september, har HMS påbörjat ett åtgärdsprogram för att anpassa sina omkostnader till en svagare marknad. Under det tredje kvartalet togs omstruktureringskostnader på 25 miljoner kronor.

Åtgärdsprogrammet kommer att reducera antalet medarbetare med cirka 40 personer, men då HMS expanderat senaste kvartalen, både organiskt och genom förvärv, kommer antalet anställda efter att programmet genomförts vara fler än i början av 2019, skriver vd.

"I det korta perspektivet ser vi fortfarande en begränsad tillväxtpotential. Vi arbetar vidare med våra långsiktiga tillväxtmål, försäljningstillväxt på 20 procent per år och rörelsemarginal om 20 procent", skriver Staffan Dahlström.

Kristine Trapp +46 8 5191 7927

Nyhetsbyrån Direkt


HMS Networks - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -