HANDEL
KINA OCH USA STÖRSTA FÖRLORARNA PÅ HANDELKRIGET (Direkt)

2019-10-22 14:06

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Kina och USA är de största förlorarna på det handelskrig de två länderna för mot varandra, men även för världsekonomin är handelskriget negativt.

Det sade Oscar Wåglund Söderström, enhetschef på Kommerskollegium, vid ett seminarium anordnat av EU-kommissionens svenska representation på tisdagen. Seminariet handlade om hur relationerna mellan USA, Kina och EU påverkas av handelskriget

"Den sammanlagda effekten för den globala ekonomin av handelskriget är negativ", sade han.

Slutsatsen i en rapport som Kommerskollegium presenterade i somras var att den stora förändringen för Sverige, EU och resten av världen av den pågående handelskonflikten blir en omfördelning av handeln mellan länderna på en världsmarknad som krymper.

För vissa branscher som textil, elektronik och telekom kan exporten från Sverige och EU komma att minska något, medan exporten av läkemedel och transportmedel kan förväntas öka.

Av rapporten framgår att den bilaterala handeln mellan USA och Kina minskar kraftigt - för Kinas del kan exporten till USA minska med 42 procent och för USA:s del med 21 procent.

I ett värsta scenario kan BNP i Kina minska med cirka 0,5 procent, medan det för USA:s del främst är exporten som sjunker kraftigt, med upp till 3,7 procent.

Frederic Cho, Kinarådgivare och vice ordförande för Sweden China Trade Council, tyckte att Trump försatt världsekonomin i ett "vänteläge", medan han hade kunnat vinna mycket på att inte göra någonting.

"Grattis Kina, ni har fått väldigt mycket gratis", sade Cho.

Han konstaterade att Trump tror att USA är vinnare på de tullar han infört på kinesiska varor, medan det i själva verket är amerikanska skattebetalare som betalar i och med att importerade varor blivit mycket dyrare.

Enligt Cho är handelskriget mellan USA och Kina bara en dimension av "en väldigt komplicerad bilateral relation", i praktiken ett "kallt krig".

"Bilateralt är det mycket svårt att se att den relationen ska kunna bli bättre", sade han.

Han konstaterade att så länge som EU och Kina inte är inbegripna i ett handelskrig så gynnas EU.

Cho tog också upp att Kina har ett alternativt handelsavtal, RCEP, mellan tio ASEAN-länder och fem andra länder (utöver Kina), motsvarande nära 3,5 miljarder människor.

Maria Åsenius, kabinettschef hos handelskommissionär Cecilia Malmström, noterade att USA attackerar Kina på ett annat sätt än EU och att de verkar föredra att belägga kinesiska varor med tullar.

Hon konstaterade att vi under lång tid har hört att ett avtal mellan presidenterna Trump och Xi är "jättenära", men att förhoppningarna hittills alltid har kommit på skam. Nu är målsättningen fortsatt att parterna ska kunna skriva under ett avtal vid Apec-mötet i andra delen av november.

"EU har ännu inte fått någon text som de kan analysera. Men de verkar inte göra så mycket mot snedvridningen av konkurrensen, utan mest handlar det om att Kina ska lova att köpa jordbruksprodukter från USA", sade hon.

Åsenius sade också att hon inte tror att det går att reformera Världshandelsorganisationen, WTO, så länge Donald Trump är president i USA.

Däremot tror hon att Kina kommer att gå med på en hel del av de förändringar som EU föreslagit, om än inte allt.

Sofia Polhammer +46 8 5191 7937

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -